RAPPORT Grønlændere bliver diskrimineret i Danmark

Ny rapport fra Institut for Menneskerettigheder viser, at grønlændere i Danmark bliver mødt med fordomme og får en ulig behandling
Her mødes grønlændere og danskere på lige fod ved det årlige Grønland i Tivoli-arrangement i København. Foto © : Helle Nørrelund Sørensen/KNR
22. oktober 2015 03:00

Personer med grønlandsk baggrund bliver i væsentlig udstrækning udsat for fordomme blandt etniske danskere.

Det konkluderer Institut for Menneskerettigheder (IFM) i Danmark i rapporten “Ligebehandling af grønlændere i Danmark”, som udkommer i dag torsdag.

Rapporten er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt 1.977 personer med grønlandsk baggrund i Danmark, samt en række supplerende interviews. Temaet har været grønlænderes erfaringer og oplevelser med mødet med det danske samfund.

Læs også Aalborg-leder: Det handler ikke om penge - men viden

Og konklusionen er slående, siger ligebehandlingschef i IFM, Maria Ventegodt Liisberg til KNR.

- Grønlændere i Danmark som gruppe har det vanskeligere, end vi troede. Det er sværere for dem at komme ind på arbejdsmarkedet, og de oplever at blive udsat for diskrimination.


Fordomme præger danskerne
En af rapportens hovedkonklusioner er, at mellem 16-20 procent af personer med grønlandsk baggrund inden for det seneste år har oplevet at blive mødt af fordomme blandt danskere.

Problemet er størst blandt dem, der har to grønlandskfødte forældre frem for én.

Læs også Grønlandske Huse vil registrere tilflyttere

Samtidig har 14-15 procent af de adspurgte i undersøgelsen oplevet at blive udsat for nedværdigende eller fornærmende ‘vittigheder’ i en offentlig dansk institution eller system på grund af den grønlandske baggrund.

En behandling, der er med til at gøre det sværere at søge arbejde, offentlig hjælp eller modtage undervisning på lige fod med etniske grønlændere, fastslår rapporten.

- De (grønlændere, red.) har i hvert fald ikke lige muligheder. Noget af det skyldes sikkert, at de kommer med en anden baggrund og anden ballast, men noget skyldes også, at de bliver mødt med negative fordomme og derfor ikke bliver vurderet ud fra, hvad de kan, men hvad man tænker om gruppen som sådan, siger Maria Ventegodt Liisberg.

Læs også RAPPORT Grønlændere i Danmark kæmper med kolossale problemer

Ifølge tal fra det Nationale Center for Velfærd (SFI) er 53 procent af personer med en grønlandsk forælder i arbejde i Danmark, mens det samme kun gælder for 36 procent af børn med to grønlandskfødte forældre. Det er på linje med tallet for indvandrere fra Somalia, Libyen og Irak.

Læs hele rapporten her.