Forskere kritiserer landsplanredegørelsen

Landsplanredegørelsen 2017 er ubrugelig med hensyn til at hjælpe politikerne og samfundet med at prioritere, hvilke steder der skal investeres i her i landet. Det skriver tre forskere i avisen Sermitsiaq.
Foto © : KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
21. november 2017 07:02

I begyndelsen af oktober blev en ny landsplanredegørelse sendt i høring. Redegørelsen skal overordnet hjælpe politikerne med at prioritere, når de skal træffe beslutninger om investeringer i eksempelvis infrastruktur.

Men det dur redegørelsen slet ikke til konkluderer Birger Poppel, samfundsforsker ved Ilisimatusarfik, Ulrik Jørgensen, professor ved Aalborg Universitet, og Kåre Hendriksen, lektor ved Artek.

Ifølge forskerne er det centralt i Grønland at have en samlet planlægning for at finde ud af, hvor vi som samfund skal prioritere investeringer:

- Derfor bliver det katastrofalt, når Finansdepartementet endnu engang udsender en "Landsplanredegørelse", der ikke svarer på de vigtigste spørgsmål, skriver de tre i kronikken i Sermitsiaq.

LÆS OGSÅ Urbaniseringen er gammel og næsten ustoppelig

Forskerne kritiserer blandt andet redegørelsens sårbarhedsanalyse af landets bosteder for at være tilbageskuende i stedet for reelt at redegøre for, hvilke bosteder der har størst potentiale for erhvervsudvikling.

- Samfattende er det vores vurdering, at Landsplanredegørelsen 2017 ikke i sin nuværende form kan anvendes som et planværktøj, der er med til kvalificere de nødvendige samfundsmæssige beslutninger om blandt andet investeringer i infrastruktur i bredeste forstand, skriver altså Birger Poppel, Ulrik Jørgensen og Kåre Hendriksen.

LÆS OGSÅ Ny landsplanredegørelse er i høring