Ny landsplanredegørelse er i høring

Årets landsplanredegørelse er nu sendt i høring. Sidste år blev redegørelsen trukket fra samlingen i sidste øjeblik på grund af anbefalinger, der blev misforstået. Men i år indeholder redegørelsen ingen anbefalinger. Redegørelsen er udelukkende fakta, som politikerne kan vælge at bruge, når de laver deres politik.
Foto © : KNR
12. oktober 2017 06:46

Landsplanredegørelsen 2016 skulle sidste år have været til debat på efterårssamlingen. Men kort før præsentationen blev den trukket fra samlingen.

Forklaringen lød, at der var uoverenstemmelser mellem den grønlandske og den danske version. Men det store problem, var en misforståelse af en af redegørelsens anbefalinger.

LÆS OGSÅ Kritikken af Landsplanredegørelsen bygger på misforståelser

Anbefalingen handlede om at imødegå fremtidens udfordringer med affolkning af bygder, men blev opfattet som en politisk beslutning om at lukke bygder.

Så i år indeholder redegørelsen ingen anbefalinger. Og det er egentlig heller ikke meningen, siger projektleder og ansvarlig for Landsplanredegørelsen, Klaus Georg Hansen.

- En redegørelse skal principielt ikke komme med anbefalinger, siger han.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut vil ikke debattere Landsplanredegørelsen

Formålet med landsplanredegørelsen er nemlig at give politikerne et overblik over landets planlægninger af infrastruktur, boliger og lignende.

Blandt andet bruger redegørelsen med tid på landets demografi, altså for eksempel, hvor gamle vi bliver, hvor vi bor eller hvordan vi flytter. Det nemlig noget af det politikerne kan bruge, når de skal foretage investeringer.

LÆS OGSÅ Kim Kielsen skrotter Landsplanredegørelse

- Det er den demografiske udvikling, der kan give politikerne en begrundelse for, hvor de skal lægge forskellige investeringer, siger Klaus Georg Hansen.

Foreksempel om politikerne skal investere i bestemte bosteder for at bremse en negativ udvikling eller fremme en positiv udvikling.

LÆS OGSÅ Vi er nødt til at planlægge fremtidens udfordringer i bygderne

Årets landsplanredegørelse er den tredje i rækken af redegørelser, der er lavet i årene 2015, 2016 og altså også i år. Dette års redegørelse har titlen "Det Nødvendige Samarbejde" og er foreløbig den sidste redegørelse i den nuværende form.

LÆS OGSÅ Redegørelse afvikler ikke bygder