Forfatningsarbejdet er skudt i gang

Fredag begynder arbejdet officielt med at lave en forfatning for Grønland.
Foto © : KNR
19. maj 2017 12:26

Arbejdet med en grønlandsk grundlov er nu officielt gået i gang. Det oplyser medlem af forfatningskommissionen for Demokraterne, Nivi Olsen, til KNR.

Forfatningskommissionens første møde begyndte således kl. 10 fredag formiddag i Hans Egedes hus i Nuuk.

LÆS OGSÅ Uenighed om forfatningsforslag

Kommissionens formand er Vivian Motzfeldt (S) og de øvrige medlemmer er Ane Hansen (IA), Jess Svane (S), Mimi Karlsen (IA), Per Rosing-Petersen (PN), Mala Høy Kúko (A) og altså Nivi Olsen (D).

Forvirring om forfatningsforslag

Allerede inden kommissionen er trådt sammen er der opstået forvirring om, hvilken forfatning som kommissionen skal lave et forslag til.

I kommissoriet der udstikker retningslinjerne for kommissionen har Naalakkersuisut skrevet, at der skal laves en forfatning i to tempi, således at der er en del som kan trædei kraft under den danske grundlov.

LÆS OGSÅ Forfatningskommissionen får svært ved at levere til tiden

Det har formanden for kommissionen dog blankt afvist, da Inatsisartut anbefalede, at der skulle laves en forfatning, der ikke tager hensyn til rigsfællesskabet og som kan træde i kraft, når Grønland løsriver sig fra dette.

Udvalget, der skal følge forfatningskommissionens arbejde, har efterfølgende sendt en pressemeddelelse, hvor udvalget håber, at naalakkersuisoq for selvstændighed vil lave kommissoriet om.

LÆS OGSÅ Suka slukker for debat