Finanslov 2018: Finanslovsforslaget går fra overskud til underskud

Faldende indtægter i fiskeriet og flere udgifter betyder underskud på finanslovsforslaget for 2018.
Foto © : KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
27. oktober 2017 13:30

Naalakkersuisuts ændringer til andenbehandlingen af finanslovsforslaget blev offentliggjort torsdag. Ifølge netavisen sermitsiaq.ag betyder ændringerne, at overskudet på 8,6 millioner kroner forvandles til et underskud på 8,6 millioner kroner.

Finansdepartementet bekræfter overfor KNR, at ændringerne påvirker det såkaldte DA (drift og anlæg)-resultat negativt med 17,2 millioner kroner.

LÆS OGSÅ Mindre blus på økonomien

Kigger man på de væsentligste ændringer, så nedjusterer Naalakkersuisut indtægterne fra fiskeriet med 10 millioner kroner på rejer og 5 millioner kroner på hellefisk.

Det skyldes blandt andet, at fangsterne af hellefisk i Disko Bugt har været kraftigt faldende, til gengæld går det bedre for det havgående fiskeri efter hellefisk, hvor indtægterne opjusteres.

Underskud på 27,8 millioner over fire år

Til gengæld forventer Naalakkersuisut at få 10 millioner kroner mere ind i stempelafgiter på baggrund af udviklingen i det private boligmarked.

Over de næste fire år betyder ændringsforslaget fra Naalakkersuisut, at der vil være et samlet underskud på 27,8 millioner kroner.

Der er dog flere forslag, som kan presse budgettet yderligere. Det drejer sig om Inatsisartuts formandsskabs forslag om at øge partistøtten med 30 procent. Det koster to millioner kroner om året.

LÆS OGSÅ Flere penge på vej til sundhedsvæsnet

Dernæst skal Inatsisartut førstebehandle et stort lovforslag om støtte til personer med handicap senere på denne samling. Forslaget har baggrund i FNs handicapkonvention, som Grønland har tiltrådt, og vedtages forslaget vil det koste cirka 75 millioner kroner fra 2019 til og med 2021.

Sidste efterår, da forhandlingerne om finanslovsforslaget for 2017 stod på, bevægede forslaget sig fra et nulresultat ved præsentationen til et solidt underskud på 145 millioner kroner over en fireårig periode, da forhandlingerne blev afsluttet.