Færøerne støtter det grønlandske oprør

Færøerne bakker op om Grønlands kritik af Danmark, og kalder Danmarks holdning til rigsfællesskabet og grundlov dybt problematisk, skriver Politiken i dag.
Foto © : Agnieszka Ruminska/Flickr
Skrevet af Jonas Fievé
24. december 2016 14:02
Versionist Mads Lynge

Det er anden gang inden for kort tid, at den danske håndtering af rigsfællesskabet med Grønland og Færøerne bliver udsat for hård kritik.

Først anklagede naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, Danmark for en altødelæggende arrogance i forholdet til Grønland, og nu melder også Færøernes lagmand, Aksel V. Johannesen, sig på banen med kritik af det, han kalder en dybt problematisk dansk politik i rigsfællesskabet.

I lighed med Vittus Qujaukitsoq, er Færøernes lagmand træt af, at Danmark bruger grundloven som argument mod at afgive indflydelse.

- Den færøske position er, at grundloven ikke er et relevant instrument til at regulere graden af Færøernes selvbestemmelse, siger Aksel V. Johannesen til Politiken.

Ifølge Dagbladet Politiken er det en usædvanlig kritik fra en regering, der har tradition for at tale med sin danske modpart i afdæmpede vendinger bag lukkede døre - og fra en mand, der er formand for det socialdemokratiske parti Javnaðarflokkurin, der er traditionelt positiv over for rigsfællesskabet.