Færøerne klart foran Grønland

Fremtiden tegner meget forskelligt for Grønland og Færøerne, når det gælder udsigten til vækst og arbejdspladser i landene.
Det lysner i Færøernes hovedstad, Thorshavn. Foto © : Begemot/Flickr Commons
Skrevet af Inge S. Rasmussen
27. april 2016 15:02

Det viser den årlige redegørelse for Rigsfællesskabet, som statsminister Lars Løkke Rasmussen har offentliggjort.

Ifølge redegørelsen har Færøerne klaret sig økonomisk godt de seneste tre år med stigninger i bruttonationalproduktet på op mod 6 procent om året. Det skyldes især større indtægter fra fiskeriet og dermed også et større privat forbrug.

Imens har Grønland de seneste tre år kun oplevet en stigning på lidt over 3 procent i bruttonationalproduktet over hele perioden - beregnet ud fra en vækst i 2012, der i forvejen var negativ.

Læs også Færøerne har udskudt klimabeslutning

Voldsomt minus på årsbudget

Både Færøerne og Grønland har dog brug for at finde hver omkring 750 mio. kroner på landenes årlige budgetter, hvis landene skal have råd til tage sig af sine borgere på samme niveau som i dag. Redegørelsen peger også på, at begge landes regeringer fortsat mangler at lave store reformer, som er nødvendige, hvis landskasserne skal gå i plus.

Også på arbejdsmarkedet klarer Færøerne sig bedre end Grønland. Det skyldes, at færingerne generelt har højere uddannelser, også inden for områder, som efterspørges i udlandet. Imens får kun halvdelen af en ungdomsårgang herhjemme en uddannelse, hvilket også, set rent internationalt, er lavt, fastslår redegørelsen.

Selvstændige forfatninger med begrænsninger

Redegørelsen omtaler også flere fælles områder, som regeringen i Danmark støtter, herunder et stærkt beredskab, forskningsprojekter og søkortopmålinger, som dog lige nu er forsinket på grund af omflytninger af statslige arbejdspladser i Danmark. Også arbejdet med at udforme selvstændige forfatninger i Grønland og Færøernes får støtte af regeringen - dog kun, hvis det sker inden for Grundlovens rammer.

I morgen, torsdag, mødes formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, med den færøske lagmand Aksel V. Johannesen og den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Det sker i form af det årlige rigsmøde, som denne gang holdes i Nuuk.