Enzymer fra Ikka-fjorden kan bruges til at lave laktosefri mælk

Mens de store mineprojekter kæmper for at komme i gang, så har råstofområdet måske en anden og noget "mindre" mulighed for succes.
i Ikkafjorden findes nogle kalksøjler, der indeholder mikroorganismer og enzymer som har nogle helt særlige egenskaber Foto © : Youtube/naturesciencedk
10. september 2017 11:12

Mikroorganismer fra Ikkafjorden nær Arsuk kan nemlig være en god forretning. De kan foreksempel bruges til at lave laktosefri mælk.

Under havoverfladen i Ikkafjorden findes nogle kalksøjler, der indeholder mikroorganismer og enzymer som har nogle helt særlige egenskaber. Det skriver det danske medie Ingeniøren.

Det unikke ved enzymerne fra søjlerne er, at de er tilpasset det kolde vand omkring Grønland. Og det betyder, at de kan noget som andre enzymer ikke kan. Og det kan være en fordel ved foreksempel produktion af laktosefri mælk, som kan bruges til allergikere.

De enzymer man bruger til at fjerne laktose fra mælk skal nemlig normalt have høj varme for at fungere. Mens de grønlandske enzymer, der er tilpasset forholdene i Ikkafjorden kan klare det ved lavere temperaturer.

LÆS OGSÅ Grønland forpasser chancen

Produktion ikke ødelæggende for fjord og søjler

Det er firmaet Coldzymes, der arbejder med enzymerne og de er et af de første firmaer, der har fået tilladelse fra Selvstyret til at udvinde mikroorganismer og enzymer i Grønland, skriver Ingeniøren.

De to stiftere Aviaja Lyberth Hauptmann, der er postdoc i mikrobiologi og forsker i Grønlands mikrobiologiske miljø og Peter Stougaard, der er forsker i mikrobiel økologi og bioteknologi, siger at produktionen af enzymerne ikke vil ødelægge fjord og søjler.

Det er nok at indsamle en lille del af en søjle og så kan mikroorganismer og enzymer "avles" eller opformeres som det kaldes, i et laboratorium. Og hvis det kan blive en god forretning, så kan enzymerne sælges til firmaer, der for eksempel laver laktosefri mælk.

Indtil videre er to enzymer fra Ikka-søjlerne patenterede af Coldzymes, men forskerne leder efter flere.

LÆS OGSÅ Mineralsk mekka i Ikkafjorden