Grønland forpasser chancen

Selvstyrets tøven gør det muligt for andre arktiske lande at slå Grønland i kapløbet om patenterne på værdifulde enzymer.
Skrevet af Najaaraq Egede
05. juli 2010 13:59

De særlige søjler i Ikka-fjorden i Grønland er et af de steder, der kan findes værdifulde enzymer som kan være guld værd for både vaskepulver-, medicinal- og fødevareindustrien.

Det dansk-grønlandske biotekselskab NunaBiotech kæmper på sjette år om at få lov til at udvinde organismer fra naturen. Men i mellemtiden risikerer andre arktiske nationer at score både kassen og patenterne. På grund af langsommelig sagsbehandling kan Selvstyret blive skyld i, at Grønland går glip af de erhvervsmuligheder, der ligger i enzymerne, skriver Sermitsiaq Erhverv.

- Det her er en kæmpe mulighed, men vi får ingen tilbagemeldinger. Der sker intet fra vores Selvstyres side, siger Otto S. Nielsen, der til daglig driver investeringsfirmaet Nunafinans, til Sermitsiaq.

Peter Stougaard fra Nunabiotech advarer om, at Grønland risikerer, at andre lande og selskaber finder, udvikler og patenterer tilsvarende enzymer for næsen af Grønland.

Allerede nu har 11 nationer indledt kapløb om polarenzymer i Sydkorea, Kina, Polen, Holland, Indien og Svalbard. De har etableret forskningsstationer på jagt efter enzymer og mikrober i millionklassen.

Departementschef Christel Lund-Jæger Hansen fra Departementet for Erhverv understreger, at Selvstyret er opmærksom på problemstillingen.

- Det er et nyt område for Grønland. Og derfor er vi også meget forsigtige, inden vi får forhandlet en aftale på plads. Men mere kan jeg ikke sige, så længe forhandlingerne står på, siger hun til Sermitsiaq.