Tema: PFAS

Efter mistanke fra eksperter: Ingen PFAS i to stikprøver af drikkevandet

Efter at flere forskere i KNR i april påpegede, at der kunne være anledning til at mistænke væsentlige mængder PFAS i det grønlandske miljø, har naalakkersuisut nu endelig fået svar på deres stikprøver.
To stikprøver af vandet i Nuuk og Qaanaaq viser, at drikkevandet er uden forhøjede mængder PFAS.
Skrevet af Liv Almer
13. juni 2023 14:56

Det vakte stor opsigt, da flere eksperter til KNR i april rettede mistanke om, at der kunne være væsentlige mængder af de sundhedsskadelige PFAS-kemikalier i det grønlandske miljø.

Herunder var især drikke- og smeltevandet under mistanke på baggrund af et nyt studie fra Svalbard. Her fandt forskerne nemlig "alarmerende mængder" i indlandsisen, som i forbindelse med den globale opvarmning kan smelte ud i landskabet.

Men i Grønland tester myndighederne hverken drikkevand eller fødevarer for PFAS.

Det blev der dog lavet delvist om på, da naalakkersuisoq for miljø, Kalistat Lund (IA), efter kritik fra blandt andre medlem af Inatsisartut for Demokraatit og næstformand i Frednings- og Miljøudvalget Nivi Olsen, besluttede at lave to stikprøver af vandet i Nuuk og i Qaanaaq.

Sagen kort

  • Flere studier viser, at forhøjede mængder af PFAS i blodet kan svække immunforsvaret, forhøje kolesteroltallet, give nyre- og testikelkræft og påvirke fostervægten.
  • For 10 år siden fandt forskere første gang enorme mængder af de sundhedsskadelige PFAS-kemikalier i isbjørne på østkysten i Grønland.
  • Siden er der jævnligt udført studier på gravide grønlandske kvinder, som viser, at de har noget højere mængder af stofferne i deres blod end gravide danske kvinder.
  • Senest for tre år siden påpegede en forskningsgruppe under Arktisk Råd et behov for, at man udfører undersøgelser af PFAS-mængderne i det samlede fødevaresystem herhjemme.
  • Alligevel tester Grønlands myndigheder stadigvæk hverken drikkevand eller fødevarer herhjemme for PFAS.
  • Kalistat Lund oplyste i et mailsvar til KNR i maj, at de ville igangsætte et mindre prøvetagningsprogram.

Og prøverne har medført en glædelig nyhed. Stikprøverne viste nemlig, at vandet ved de to testområder var frit for kemikalierne.

- Der har i den seneste tid været skabt bekymring i befolkningen omkring PFAS i vores drikkevand. Det er derfor glædeligt, at vi nu entydigt kan fastslå, at der ikke kan påvises PFAS i drikkevandet. Resultaterne viser, hvad vi havde forventet: at vores drikkevand er af høj kvalitet og uden PFAS, udtaler naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Kalistat Lund tirsdag i en pressemeddelelse.

Kalistat Lund (IA) afviser at udføre tests af alt drikkevandet herhjemme. Foto © : Carsten Faurschou

Er to prøver nok?

Da naalakkersuisoq for miljø, Kalistat Lund (IA), i maj besluttede at udføre to stikprøver af vandet, udtalte medlem af Inatsisartut for Demokraatit og næstformand i Frednings- og Miljøudvalget Nivi Olsen til KNR:

- Jeg synes, at det er bedre end ingenting at lave stikprøver. Men vi burde som land sikre os, at vi drikker rent vand, og jeg synes ikke, at man tager det seriøst nok.

Nivi Olsen (D) kaldte det et svigt af allerhøjeste grad, at myndighederne ikke tester bredt for PFAS i det grønlandske drikkevand.

- Det er alarmerende, og det er noget, man skal tage alvorligt som minister. Det viser han ikke her. Det svigter samfundet. Han svigter samfundet. Det er endnu sværere, fordi det er så svært at komme i dialog med ham. Det, synes jeg, er meget problematisk, sagde Nivi Olsen til KNR.

Det var Kalistat Lund dog uenig i:

- Hvis hun synes, det er svigt, og ikke har gjort noget ved det, så er det jo svigt fra hendes side. Som sagt har vi kendt til PFAS i mange år.

Ifølge Miljøministeriet i Danmark er der i dag identificeret op imod 12.000 forskellige typer PFAS. Naalakkersuisut oplyser, at de i de to stikprøver har testet for 12.