Danmark slår fast: Dundas-aftalen kan ikke laves om

Grønland har skrevet under på en aftale om at overtage ansvaret for oprydningen ved Dundas - og bordet fanger, også selv om udgangspunktet for aftalen har ændret sig, mener den danske miljøstyrelse. Det vækker kritik fra oppositionen.
Foto © : KNR/Arkiv
Skrevet af Sandra Meinecke
17. april 2015 18:01

Aftalen, om at Grønland med en pose penge fra Danmark i hånden overtog miljøoprydningen ved Dundas, kan ikke genforhandles, mener Miljøstyrelsen i Danmark.

 

Heller ikke efter, at det er kommet frem, at udgangspunktet for aftalen har ændret sig. I udbudsmaterialet var der tale om 50 tons giftigt affald, da oprydningen gik i gang vidste det sig, at det lå 3500 tons.

 

Det vækker kritik hos Partii Naleraq og IA. Med Johan Lund Olsens ord, er aftalen nemlig indgået på et ”forkert eller mangelfuldt grundlag”.  Men bordet fanger. Der er skrevet under. De 40 millioner kroner er overført, og sagen er lukket.

 

-Vi har sammen med dem (Naalakkersuisut red.) været inde og afslutte sagen. Vi har lukket projektet ned og konstateret, at der er blevet ryddet op, og at det er sket miljømæssigt forsvarligt, siger vicedirektør ved Miljøministeriet i Danmark, Claus Torp til KNR.

Læs også Den danske miljøminister bør redegøre for Dundas-aftalen

Da de første spadestik var sat i den giftige jord og oprydningen af lossepladserne ved Dundas var i gang, opdagede man, at det alligevel ikke var muligt at sejle det gifte jord fra Grønland til Danmark. Det stod ellers sort på hvidt på den aftale, som det daværende naalakkersuisut skrev under på tilbage i 2011. Men det er ikke nok til, at man kan lave om på aftalen, mener Miljøstyrelsen:

 

- Det er helt klart vores opfattelse, at aftalen ikke kan eller skal genforhandles. Og det er også den forståelse, vi har med Selvstyret. Vi har jo sammen i følgegruppen afsluttet sagen. Projektet er lukket ned, og det er konstateret, at der er ryddet op. Og at det er sket miljømæssigt forsvarligt, siger vicedirektør Claus Torp.

 

Han understeger, at det er det grønlandske selvstyre, som har konkluderet, at oprydningen var færdig og som myndighed står på mål for det:

 

- Vi har sådan set bare, i regi af den følgegruppe, der har været på projektet om oprydningen, tilsluttet os, at det var en miljømæssig forsvarlig løsning, der var fundet – Også set i lyset af, at der var nogle ting, som var anderledes, end man havde forventet. Men det er ikke noget, som på nogen måde sprænger rammen for aftalen. siger Claus Torp.

Læs også Giftigt affald ved Dundas er kommet for at blive

Men oppositionen ikke helt enige i, at sagen slutter her. Folketingsmedlem Johan Lund Olsen fra IA er gået til den danske miljøminister Kristen Brosbøl og har krævet, at hun kommer med en forklaring.

 

Ligeledes har Anthon Frederiksen, som i sin tid indgik aftalen opfordret til, at Naalakkersuisoq for miljø åbner sagen igen, og laver en ny aftale med Miljøstyrelsen på baggrund af den nye information.  

KNR har siden 9. april forsøgt at få en kommentar fra naalakkersuisoq for miljø og natur Mala Høy Kuko uden held.

 

EU-reglerne ingen kendte til
Noget andet, der undrer oppositionen, er, at ingen tilsyneladende gjorde Grønland opmærksom på, at regler fra EU forhindrer, at man som aftalt sejler giftigt affald ud af landet til deponering.

Men de regler kendte ingen, hverken eller i Miljøstyrelsen eller Selvstyret noget til, da de lavede aftalen, lyder det.

 

Hvordan kan det være, at man ikke kendte reglerne?

- Jeg kan ikke give dig et fuldstændig fyldestgørende svar på, hvorfor der er noget viden man ikke har haft. Men tingene var, som de var, den situation opstod, og man håndterede den. Det er regler, der hører under et andet ministerium, nemlig Fødevareministeriet, og hverken de grønlandske miljømyndigheder eller vi var, da man lavede aftalen, opmærksom på, at de her regler eksisterede, forklarer Claus Torp.

KNR har taget kontakt til Fødevareministeriet i Danmark, men har inden deadline ikke nået at få et svar.