Canada kæmpede for oprindelige folks rettigheder ved COP21

Canadas miljøminister, der deltog i COP21, fortæller nu om sin forgæves kamp for at få oprindelige folks rettigheder på dagsordenen ved klimatopmødet i Paris.
Foto © : Mark Dixon/Flickr Creative Commons
22. december 2015 13:53

Catherine McKenna havde kun været Canadas miljøminister i et par uger før hun skulle deltage ved Cop21 mødet i Paris.

Hun siger at hun prøvede at gøre sit bedste for at inkludere oprindelige folk og deres anliggende i det endelige dokument.

Læs også Klimaaftalens konsekvenser for Grønland undersøges

Men som har hun udtalt i flere interviews efter hjemkomsten til Canada, så var det frustrerende hvor lidt verdens andre lande var interesseret i oprindelige folks rettigheder og især i deres traditionelle viden.

Hun udtaler til APTN NEWS at hun havde brugt megen tid i Paris på at lytte til de tre inuit ledere, Grønlands Vittus Qujaukitsoq, Peter Taptuna, leder af Nunavut og Okalik Eegeesiak, international leder af ICC.

Læs også COP21 Grønland ikke forpligtet af klimaaftale

Og hun var opsat på at inkludere deres synspunkter og bekymringer omkring klimaforandringer og deres traditionelle viden i aftaleteksten, men forgæves.

Men miljøminister McKenna siger at hun lærte meget af samtalerne. Hun citerer blandt aandet Peter Taptuna, som havde fortalt hende at ældre fangere i Nunavut nu ofte ikke er i stand til at forudsige vejret på samme møde som før, og derfor ofte får en dårlig fangst.

Læs også Grønlands CO2 udledning er faldet drastik

Hun vil derfor arbejde videre med at få de oprindelige folks holdninger inkluderet i fremtiden, og vil desuden arbejde på at indføre nye og bedre miljøvurderings processer i Canada.

Læs også COP21 Qujaukitsoq: Vanskeligt forhandlingsforløb er nu afsluttet