COP21 Grønland ikke forpligtet af klimaaftale

Grønland er ikke bundet af den klimaaftale, som 196 stater underskrev i weekenden i Paris for at bekæmpe klimaforandringerne.
Foto © : Mark Dixon/Flickr Creative Commons
17. december 2015 05:11

Artiklen er blevet rettet kl. 13.05: Danmark har nikket ja til klimaaftalen og skal først underskrive aftalen i 2016.

Det er op til Naalakkersuisut at beslutte, om Grønland vil tilslutte sig aftalen fra Paris gennem rigsfællesskabet. Det oplyser en embedsmand i Selvstyret til KNR.

Grønland deltog ved forhandlingerne under COP21 klimakonferencen i Paris med naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq som en del af den danske delegation.

Konferencen resulterede i en ny klimaaftale, der træder i kraft fra 2020.

Læs også Vittus: Skuffende klimaftale

EU forhandlede i Paris på vegne af Danmark, og EU lover en reduktion på 40 procent af medlemslandenes CO2 udledning i 2030 set i forhold til 1990.

Grønland står uden for dette løfte, selvom Danmark har nikket ja til klimaaftalen. Grønland er ikke forpligtet, på grund af et såkaldt territorialt forbehold for Grønland og Færøerne, det oplyser en embedsmand i Selvstyret til KNR.

Tilslutter Grønland sig klimaaftalen, kan Grønland som en del af rigsfællesskabet tilbyde at hjælpe Danmark med at løfte Danmarks andel af EUs bidrag til aftalen.

Læs også COP21 Qujaukitsoq: Vanskeligt forhandlingsforløb er nu afsluttet

Det danske bidrag til EUs indmelding om 40 procents reduktion ligger dog endnu ikke fast. Derfor er det uklart, hvilke konsekvenser aftalen vil få for Grønland, såfremt at naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq vælger at ophæve det forbehold, der holder Grønland ude af aftalen indtil videre.

Læs også Aleqa ved COP21: Grønland skal ikke føle sig som offer

KNR ville gerne have spurgt Naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq, om han mener, at Grønland skal tiltræde klimaaftalen fra Paris, og hvilket bidrag Grønland i så fald skal levere. Vittus Qujaukitsoqs ministersekretær meddeler, at Vittus Qujaukitsoq ikke ønsker at stille op til interview om emnet COP21.