Bygder skal selv starte sirener

Der er ikke noget varslingssystem, som kunne have advaret beboerne i Nuugaatsiaq om den flodbølge, der ødelagde bygden. Det nuværende beredskab består af sirener, som borgerne i bygderne selv skal udløse, fortæller den fungerende beredskabschef.
Foto © : Arktisk Kommando
Skrevet af Thomas Munk Veirum
27. juni 2017 07:00
Fredag meddelte Selvstyret, at man arbejder på et varslingssystem, der kan forbedre sikkerheden for borgerne i Karrat Isfjord.
 
Her truer et stort fjeldstykke ifølge GEUS med at styrte i fjorden og skabe en flodbølge, som den der ødelagde Nuugaatsiaq.
 
Dagen efter katastrofen fortalte GEUS til KNR, at på trods af at instituttet kunne måle seismologiske rystelser, er der ikke noget beredskab, som kan analysere informationerne og eventuelt sende dem videre.
Det varslingssystem, som findes i bygderne i øjeblikket, består af sirener, som skal aktiveres af bygdeborgerne selv, fortæller David Løvstrøm, fungerende beredskabschef i Qaasuitsup Kommunia:
 
- Enhver, der observerer brand eller anden form for fare, kan udløse alarmen, fortæller han.

Samtlige sirener tjekkes

Ifølge den fungerende beredskabschef nåede indbyggerne i Nuugaatsiaq og Illorsuit ikke at aktivere alarmerne, før flodbølgen ramte bygderne.
 
Efter katastrofen har David Løvstrøm bedt sine kollegaer om, at samtlige sirener i bygderne omkring Uummannaq afprøves og at det sikres, at de er i funktion.
Politiet advarede tidligere beboerne i bygderne Niaqornat, Saattut, Ukkusissat, Ikerasat og Qaarsut om, at de skulle holde øje med fjorden og flygte op i fjeldene, hvis vandstanden begyndte at stige.
 
David Løvstrøm fortæller, at de såkaldte brandformænd i hver enkelt bygd nu er blevet instrueret i at sætte sirenen i gang, og få beboerne til at søge op i fjeldet, hvis der skulle opstå en ny nødsituation.
 
Onsdag forventer GEUS at kunne sige noget mere om sikkerhedssituationen i Karrat Isfjord.