Aaja Chemnitz Larsen viser flaget til Folkemødet

De sidste tre dage har politikere, meningsdannere, journalist og andet godtfolk været samlet på solskinsøen i Østersøen.
Foto © : IA
Skrevet af Jonas Fievé
17. juni 2017 12:04
Versionist Erna Lynge

For syvende gang står den nemlig på Folkemøde, og for de nordatlantiske folketingsmedlemmer er det meget vigtigt at vise flaget på Bornholm.

- Det er for at sætte Grønland og arktisk på den politiske dagsorden, lyder det fra Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit.

I løbet af de fire dage, som Folkemødet vare, mylder den lille bornholmske by Allinge over med folketingspolitikere, ministre og ikke mindst lobbyister.

- Derfor er det vigtigt at sætte fokus på de 32 områder, som Danmark varetager på vegne af Grønland, og sikre, at det også er noget, som folk er optaget af i den politiske debat.

LÆS OGSÅ Grønlandske Huse deltager på Folkemødet 2016

En festival for demokratiet

Sjúrður Skaale fra Færøerne finder det også vigtigt at deltage i politikernes svar på Roskilde Festival.  

- Folkemødet er en demokratisk festival, siger Sjúrður Skaale.

Det færøske medlem af Folketinget skal medvirke i tre forskelle debatter. For Sjúrður Skaale er det nemlig vigtigt, at deltagerne ved Folkemødet åbner øjnene for forskellighederne mellem Danmark, Færøerne og Grønland.   

- Jeg håber, at de værdsætter Rigsfællesskabet og har forståelse for, at hvis fælleskabet skal fungere, så kræver det, at man fra dansk side udenrigsrigs har respekt og forståelse for, at Færøerne er et andet land, og Grønland er et andet land.

Derfor er det ifølge Sjúrður Skaale afgørende, at man fra København ikke prøver at trække nogle løsninger ned over hele Rigsfællesskabet.

- Det er fuldstendigt afgørende, at man hele tiden husker på, at der skal være respekt for demokratierne i Grønland og på Færøerne, siger Sjúrður Skaale.

LÆS OGSÅ IA deltager i Folkemødet på Bornholm