Landslæge afslår at teste i lufthavn: Chancen for at finde noget er lille

Vi ville bruge ressourcerne forkert, hvis vi testede alle, der ankommer i lufthavnen, for coronavirus, siger landslæge Henrik L. Hansen.
Grønland arbejder på at få udstyr til landet, så man selv kan gennemgøre test for coronavirus, fortæller landslæge Henrik L. Hansen. Foto © : KNR
15. marts 2020 16:04

Flere borgere er netop ankommet eller er på vej hjem til Grønland på grund af den seneste tids udvikling i forhold til coronavirus.

Lørdag meddelte landslæge Henrik L. Hansen, at han var bekymret for, at eksempelvis grønlandske efterskoleelever fra Danmark kunne tage smitten med sig hjem. 

Dagligt pressemøde: 

Naalakkersuisut vil holde et dagligt pressemøde for at give status på coronavirus i Grønland. Det vil som udgangspunkt være klokken 13, men der er risiko for at det sommetider bliver rykket. Alle pressemøder bliver sendt her på knr.gl, vores Facebookside, i radioen og tv.

Men det er ikke kun dem, der udgør en risiko, fortæller han på et pressemøde søndag. 

- Der kommer som bekendt rigtig mange rejsende ind, hver gang der kommer et fly. Der kommer 270. Efterskoleelverne er kun en lille del af dem.

- Der er andre, som er en større risiko, og som vi er meget mere bekymret ved. Det er mange af dem, der har været længere ude i verden og kommer tilbage til Grønland, siger han.

Afslår at teste alle ved ankomst

Dem, der ankommer til Grønland, skal holde særligt øje med symptomer på smitte, og følge anbefalingerne, som løbende bliver opdateret på Landslægeembedets hjemmeside

Men det kan ikke betale sig at teste samtlige personer, der kommer hjem til Grønland, påpeger Henrik L. Hansen.

Hvad er symptomerne?

Smittede med coronavirus har haft:

  • Tør hoste
  • Feber
  • Vejrtrækningsproblemer

 

Læs mere her Landslægeembedets hjemmeside

- Sandsynligheden for, at man finder noget er meget lille. Det vil sige, at man vil bruge ressourcerne helt forkert, hvis vi undersøgte alle, siger han.

- Derfor bliver vi nødt til at have en strategi, hvor vi undersøger dem, der udviser symptomer velvidende, at der vil være nogen, der går under raderen.

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), valgte fredag at lukke grænserne til udlandet, og det betød også, at der lukkes for indrejse til Grønland.

Dermed bliver der indført grænsekontrol alle de steder, hvor udlændinge kan rejse ind i Grønland. 

Danske statsborgere – inklusive statsborgere i Grønland og Færøerne - kan dog stadig rejse ind i landet, men udlændinge kan kun rejse ind med anerkendelsesværdige formål.

Grønland venter på nyt udstyr til at teste for coronavirus

I øjeblikket venter 10 personer på at få at vide, hvorvidt de er smittet med virusset eller ej. Mindst syv personer får svar i morgen.

Som det er nu, kan det grønlandske sundhedsvæsen godt teste for coronavirus, men hvis der skal svar på prøverne, skal de sendes til Statens Serums Institut i København.

Men det er der ved at blive lavet om på, forsikrer Henrik L. Hansen. 

- Der er ingen tvivl om, at det kommer. Vi afventer, at der kommer færdige systemer, der kan bruges med de apparaturer, vi allerede har her, siger han.