Ekspert: Politikerne må gerne fortælle om årsag til fyring

Spørgsmålet om, hvorfor landets øverste embedsmand for to dage siden blev fritaget fra tjeneste med øjeblikkelig virkning, er et anliggende, der vedrører det grønlandske samfund.
26. februar 2015 15:30

Det mener i al fald den danske ekspert i informations- og forvaltningsret, Oluf Jørgensen.

Ingen juridisk pligt

KNR har flere gange forsøgt at få et svar ud af embedsværket om, hvorfor Svend Hardenberg så pludseligt blev fritaget fra sin stilling som Departementschef i Formandens Departement i Grønlands Selvstyre.

Men Selvstyret har ikke nogen juridisk pligt til at offentliggøre grundlaget for det, som Oluf Jørgensen, ekspert i informations- og forvaltningsret, sort på hvidt kalder en fyring. 

Politikerne må gerne snakke

Til gengæld må politikerne gerne udtale sig. Den politiske ledelse har nemlig ikke tavshedspligt, og de kan derfor sagtens oplyse om grundlaget for fyringen, hvis det for eksempel drejer sig om utilfredshed med udførelsen af tjenestelige opgaver.

- Man har ret til det, men man har ikke pligt til at udtale sig om grundlaget for fyringen. Men det virker jo noget besynderligt, hvis den politiske ledelse ikke vil give nogen som helst begrundelse for, at en højtplaceret embedsmand bliver fjernet, siger Oluf Jørgensen til KNR.

Vigtigt for det grønlandske samfund

- Hvorfor siger du det?

- Fordi det er en højt placeret embedsmand, og der er tale om en fyring med øjeblikkelig varsel. Det er da vigtig for det grønlandske samfund at få en vis orientering om, hvad baggrunden er for det. Og det har man ret til at give. Men man har ikke pligt til det, siger Oluf Jørgensen.

KNR har talt med formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen, men han ønsker ikke at kommentere Svend Hardenbergs fritagelse, da der er tale om personaleforhold.