Zappe-kultur skyld i frafald

De unge er for hurtige om at ombestemme sig i uddannelsesvalget. Det skyldes en zappe-kultur, der er blevet udbredt, mener lektor Lisbeth Højdal, der også peger på store mangler i skolerne som et problem.
21. november 2013 12:05

Når skoleelever bliver stillet overfor valget, 'hvad skal jeg være, når jeg bliver stor', så er der tit nogle elementære ting, der står i vejen for dette valg.

Lisbeth Højdahl, lektor på vejlederuddannelsen på Aarhus Universitet, fortæller i dag på et seminar for uddannelsesvejledere, hvordan dårlig undervisning i skolerne og en zappekultur iblandt de unge, giver et højt frafald på uddannelserne både tidligt og sent.

De unge zapper rundt og falder tidligt fra på deres uddannelser. Det var en af pointerne, som lektor på vejlederuddannelsen på Aarhus Universitet Lisbeth Højdal leverede i dag i et foredrag for landets uddannelsesvejledere.

Problemet med det store frafald er velkendt i vejledningssystemet, siger koordinator for stormødet for uddannelsesvejledere, Janus Chemnitz Kleist.

- Vi skal have flere unge i gang med uddannelse, og det er vigtigt, de vælger den rigtige, så de ikke falder fra.

Et udtryk for det, Lisbeth Højdal kaldte en zappekultur, er det store frafald på gymnasierne, hvor mere end en fjerdedel af eleverne falder fra, ifølge en rapport antropolog Lotte Kjær fremlagde i 2011.

Lisbeth Højdal gik først og fremmest til angreb på manglende viljestyrke og motivation hos de unge. Men et lige så stort problem er, at skolerne giver en for dårlig undervisning.

Dårlige skoler skaber uafklarede unge, der ikke er klar til det ofte højere faglige niveau efter skolen.

Måske kan man lappe på problemet med et nyt planlagt løft af vejledningssystemet, håber Janus Chemnitz Kleist.

- Nu har vi med den nye lov om vejledning fået nogle rammer, som blandt andet har sat på plads, at der skal være et større samarbejde mellem Piareersarfik-centrene og folkeskolen. Arbejdsrutinerne bliver langt bedre, og det vil styrke vores vejledning til de unge mennesker, siger han.

Budskabet fra både han og Lisbeth Højdal var dog, at forældre, familie og venner er mindst lige så vigtige, som professionelle vejledere.

En anden udfordring, som blev fremhævet i oplægget fra Lisbeth Højdal, er de unge, der indtil de næsten er voksne får dækket alle sine praktiske og økonomiske behov derhjemme af deres egne forældre. Disse unge kan være svære at "aktivere", lød det.