WWF betvivler hvalfangstkommission

Verdensnaturfonden WWF betvivler den biologiske rådgivning fra den internationale hvalorganisation IWC vedrørende hvalfangst.
Skrevet af mlk
20. januar 2011 07:30

Det kom frem under debatmødet om sæl- og hvalfangst på Christiansborg i går, hvor WWF’s generalsekretær Gitte Seeberg kritiserede IWC for at mangle solide videnskabelige data.

- Vi ser gerne et totalforbud, indtil der foreligger ordentlig dokumentation. Der er ikke enighed om den dokumentation, som man har i dag. Vi ved alt for lidt, også om hvordan klimaforandringer spiller ind.

Hun beskylder hvalfangstkommissionen for at være en politisk studehandel.

- Sidst der var møde blev der givet kvoter på arter, der står opført på den røde liste hos IUCN, og at give kvoter på hvaler, der står opført som truede arter, det går simpelthen ikke, siger Gitte Seeberg.

IUCN er en global miljøorganisation, som har udarbejdet en lang liste over truede dyr. Her finder man blandt andet finhvalen og narhvalen.

Men Verdensnaturfondens kritik fik biolog Mads Peter Heide Jørgensen op ad stolen. Han er seniorforsker på Naturinstituttet og medlem af IWC’s Videnskabelige Komité.

- Det undrer mig meget, at WWF betvivler bæredygtigheden af den grønlandske fangst af hvaler. For den internationale hvalfangstkommissions videnskabelige komité kigger efter meget strenge regler på bæredygtigheden af fangsterne i forskellige områder på forskellige bestande. Og de har for længe siden besluttet at den grønlandske fangst er bæredygtig, siger han.

Han kan ikke forstå, at WWF tager selvstændigt stilling til hvor mange hvaler der er, eller måske ligger inde med nogle oplysninger, som ingen andre kender.

- Verdensnaturfonden er jo ellers et seriøst foretagende, som jeg har stor respekt for. Men lige netop på det her hvalspørgsmål ligner det, at noget af det faglige bliver trukket over og forvansket til et politiske emne. Og den dobbeltmoral ville jeg gerne anholde her ved mødet, siger han.