WWF: Beskyt 6 vigtige havområder

Seks havområder langs Grønlands vestkyst vil også i fremtiden - trods klimaforandringer - have stor værdi for natur og fiskeri, viser ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden.
Skrevet af Karsten Sommer
05. maj 2014 10:08

Rapporten foreslår, at man allerede nu gør en indsats for at passe godt på områderne.

Områderne har nemlig en stribe kendetegn, der betyder, at de kan modstå forandringerne i klimaet og fortsat bidrage positivt - i form af fiskebestande og rigt og varieret dyreliv.

WWF har undersøgt området fra Kap Farvel i syd til den nordlige Melville Bugt i nord.

De seks nævnte områder er den kystnære zone ved Upernavik, Diskobugten, Store Hellefisk Banke nord for Sisimiut, Søndre Isortoq Fjord og fjordmunding nær Maniitsoq, Fyllas Banke ud for Nuuk og et stort område nord og syd Paamiut, der blandt andet inkluderer Danas Banke og Narsalik Banke.

- Rapporten viser, at disse seks områder fortsat vil have stor økonomisk og kulturel betydning for de mange grønlændere, der lever af de levende ressourcer, siger Verdensnaturfondens Eva Garde, der er hovedforfatter på rapporten.

- Rapporten giver bud på, hvordan det kan sikres, at disse områder ikke bliver ødelagt af for eksempel olieforurening eller øget shipping. Vi har noteret os, at der allerede i dag er flere forslag om at inddele Grønland i områder, hvor mineraludvinding og olieefterforskning er henholdsvis tilladt og forbudt, og her tror vi, rapporten kan bruges som inspiration, siger Eva Garde.