WTO vil løse sildestrid

Verdenshandelsorganisationen, WTO, besluttede i onsdags at nedsætte et såkaldt tvistløsningspanel for at finde en løsning på Færøernes strid med EU - primært om fiskeri af sild.
Skrevet af Karsten Sommer
28. februar 2014 05:53

På grund af det danske rigsfællesskab er det formelt den danske regering, der har måttet indbringe den færøske klage mod EU for WTO.

Den færøske lagmand Kaj Leo Holm Johannesen, hilser beslutningen velkommen.

- Dette er et vigtigt skridt og den rette vej til at søge at få omstødt EU's økonomiske straffeforanstaltninger, skriver lagmanden i en kommentar på sin officielle hjemmeside.

EU indførte i august sidste år sanktioner mod Færøerne som reaktion på, at Færøerne fanger tre gange så mange sild, som EU mener de er berettiget til i henhold til de fælles kvoteaftaler. Der kører sideløbende en lignende strid om det færøske makrelfiskeri.

Sanktionerne omfatter blandt andet et forbud mod, at færøske sildefiskere lægger til havn i EU og mod EU-import af færøske sild.

De færøske fiskere har på grund af EU's sanktioner den seneste tid solgt fisk til Rusland, Asien og Afrika frem for de vante naboer.

- EU har en økonomi, der er 10.000 gange større end Færøernes, og de økonomiske straffeforanstaltninger mod Færøerne har haft en betydelig indflydelse på hele den færøske økonomi, lyder det fra lagmand Johannesen.