Witness Blanket som svar på misrøgt

De sidste års, og især den sidste tids, afsløringer om de frygtelige tilstande som mange indianere og inuit børn levede under, har ført til et følelsesladet kunstværk.
12. august 2013 07:24

En gruppe af unge indianerkunstnere fra British Columbia har besluttet at lave et meget stort vægtæppe, som vil fortælle historien om de uhyrlige kostskoler såvel som de forsøg børnene var udsat for.  Initiativtageren og lederen er Carey Newman som er Salish indianer.

De har ikke selv har været på kostskolerne, men de har hørt historier og vidnesbyrd fra deres forældre og familie.

Det har foranlediget dem til nu at rejse Canada rundt for at tale med nogle af vidnerne fra Sandheds og Forsonings Kommissionens høringer om kostskolerne og samtidigt indsamle konkrete ting fra dem.

De vil bede vidnerne om at få noget, der minder dem om kostskolerne og den behandling de fik.  Allerede nu har flere således givet lokker af deres hår for at mindes, at børnene fik al håret klippet af på kostskolerne for ikke at se for indianske eller inuit-agtige ud. Det var noget der traumatiserede mange.

Andre har givet en lille barnesko eller et stykke snavset tøj fra et barn, der simpelthen forsvandt eller prøvede at løbe væk. En anden har givet en bønnebog på Inuktitut. Der er også ting, som minder om livet nu. I alt er det Carey Newmans mål at indsamle 2.500 ting, som vil vise indianernes og inuits udholdenhed.

Det er alle minder, som er svære at se eller føle på, og som nu vil blive syet ind i dette tæppe. Et sorgens tæppe, men også et tæppe der viser nyt håb og en ny vilje til at overleve og bevare den oprindelige kultur og sprog.

Vægtæppet, der vil kaldes for “Tæppet der Vidner” forventes at ville blive en 2 meter gange 9 meter og vil blive vist mange steder i Canada når det er færdigt engang næste år.