Wikileaks: USA flirter med Grønland

Internettjenesten Wikileaks der har specialiseret sig i at lække hemmelige statslige dokumenter fra USA´s administration, har ifølge BBC benyttet dagens møde i Nuuk til at offentliggøre lidt godbidder om hvad blandt andet USA og andre stormagters holdning til Arktis er.
Skrevet af Karsten Sommer
12. maj 2011 16:08

Ifølge Wikileaks gjorde det stort indtryk på den daværende amerikanske ambassadør i Danmark, James P. Cain, da Per Stig Møller, der dengang var udenrigsminister, for nogle år siden drillede ham over USA´s manglende interesse for Arktis:

- Hvis I bliver ude af Arktis, så bliver der så meget mere for os andre at grave op, havde Per Stig Møller sagt.

Det fik James P. Cain til at interessere sig mere for Grønland, og han beskrev i rapporter "Grønland som et land, på vej til selvstændighed", og så det som "en unik chance" for amerikanske olieselskaber til at få en fod indenfor i Grønland.

Han skriver blandt andet til det amerikanske udenrigsministerium at han har introduceret den grønlandske regering for nogle finansfolk i New York, som "kan hjælpe Grønland med at sikre den nødvendige financiering til olie- og gasefterforskning", skriver Wikileaks.

I Wikileaksdokumenterne fremgår det også at ambassadør Cain i en indberetning til Udenrigsministeriet i Washington, opfordrer amerikanerne til at »oprette en lille og periodisk amerikansk tilstedeværelse i Grønlands hovedstad, så snart det er praktisk muligt«, som han skriver.

Dokumenterne fortæller også, at en russiske regeringstalsmand havde fortalt, at det var efter direkte ordre fra det russiske regeringsparti i Moskva at polarforskeren Artur Chilingarov i 2007 plantede et russisk flag under Nordpolshavet.

Det skulle vise blandt andet NATO at Rusland havde tænkt sig at deltage aktivt i kampen om retten til Nordpolen.

Endelig viser et andet lækket dokument fra Finlands udenrigstjeneste, at Finland ser med skepsis på planerne om at give en række lande, uden egentlig tilknytning til Arktis, fast observatørstatus i Arktisk Råd.

- Vi er bekymret for, at disse landes kommercielle interesse i Arktis ikke er forenelige med Arktisk Råds vigtige mandat om at beskytte miljøet og de oprindelig folk, bemærker Finland i lækket fra Wikileaks.