Minik Rosing: Hvis grønlændere ser sig selv som ofre bliver vi aldrig selvstændige

Hvis grønlændere ser sig selv som ofre, er det en stor trussel mod, at Grønland kan opnå selvstændighed. Det fortæller Minik Rosing i sin nye bog, der lige er udkommet.  
Minik Rosing er søn af tegneren Jens Rosing. Foto © : Kirsten Ellebæk/DR
16. september 2018 17:55

Selvom der er problemer med uddannelsessystemet i Grønland, er der flere og flere, der har en uddannelse, og de fleste mennesker i Grønland er glade for deres tilværelse.

Det mener geologiprofessor Minik Rosing, at man bør hæfte sig mere ved. 

- Den vej Grønlands kamp skal videre frem, det er ved, at folk glæder sig over alle de ting, der faktisk er gået rigtigt godt, fortæller forfatteren bag bogen "Rejsen til tidernes morgen - Jorden set fra Grønland", Minik Rosing. 

Bogen er en selvbiografisk beretning, som også indeholder fortællinger om de opdagelser og erkendelser, han gennem tiden har bragt os. 

Men der er også et budskab fra forfatteren om, hvordan han mener, at Grønland kan udvikle sig som land.

Svækker selvstændigheden

Ifølge Minik Rosing var folk mere stolte af, hvad de kunne, eksempelvis som fangere og fiskere, tilbage i 60-erne og 70-erne:

- Jeg synes ofte, man bruger som argument, at vi som oprindelige folk ved bedre end biologerne. For eksempel hvor mange fisk der er i havet, det er rigtigt, selvfølgelig er der en stor viden. Jeg har også hørt flere gange, at folk, der ligesom siger, vi er gode mennesker. Men der er ikke nogen mennesker, der er gode og onde som et helt folk.

- Dette aflad for at tage ansvar for egne gerninger med begrundelse i en baggrund som oprindeligt folk har forårsaget mange ulykker og svækket Grønlands mulighed for selvstændighed, skriver Minik Rosing. 

Han synes, det er vigtigt, at alle tager ansvar for deres gerninger. 

- Det, jeg mener med det, det er, at det er vigtigt, at hvert menneske tager ansvar selv. Altså ikke hænger sig på om man har den ene eller den anden baggrund. Men man skal simpelthen tage personligt ansvar hver for sig for sit land og for sig selv og for sin egen fremtid.

Foto © : KNR
Bogen "Rejsen til tidernes morgen - Jorden set fra Grønland".