Vulkanudbrud aflyser Danmarksmaskinen

Vulkanudbruddet på Island har sendt en massiv askesky ud over luftrummet i Nordeuropa. Derfor lukkes store dele af luftrunmmet over Nordeuropa i dag, og Danmarksflyveren er derfor aflyst.
Skrevet af Karsten Sommer
15. april 2010 04:46

- Vi har forbud mod at lette fra København, og kan heller ikke lande i aften, fordi man forventer at hele luftrummet over Danmark lukker i aften, siger Air Greenlands informationsmedarbejder, Pia Christensen Bang.

Askeskyer fra vulkaner er et velkendt fænomen, men det er sjældent at vindene bærer partiklerne så direkte ned over Danmark fra Island, som det er tilfældet i dag, siger meteorolog Thomas Madsen fra DMI til Ritzau.

Og mødet med asken i luften kan være skæbnesvanger for et fly, fortæller SAS-pilot Mogens Holgaard til nyhedsbureauet.

- Faren ved at flyve ind i sådan en aske er, at det kan skade flyets motorer. Det er jo pulveriseret bjergarter eller sten, og det kan forårsage motorsvigt, siger Mogens Holgaard.

Air Greenland opfordrer folk til at kontakte lufthavnen der, hvor de skulle påbegynde deres rejse, for nærmere information.

Askeskyen fra den islandske vulkan har allerede ført til lukning af al indenrigsflyvning i Storbritannien og givet flyvningen til Norge store problemer. Hvornår flyvningerne over Nordeuropa kan genoptages, vides ikke. Det kan i værste fald tage flere dage, siger meteorologer.