Voldtægtssigtede frifundet

Efter i kredsretten at være blevet idømt 18 måneders anbringelse på anstalten for domfældte på grund af en voldtægt af en grønlandsk kvinde tidligere på året, blev to tidligere gaster på kongeskibet Dannebrog i dag pure frifundet ved Grønlands Landsret.
Skrevet af Peter Troelsen
16. august 2012 10:48

De to anklagedes advokater, Ulrik Blidorf og Aviâja Helms, ankede straks dommen efter den blev afsagt i april måned, og i dag kan de smage sejrens sødme. På retssproget lød kendelsen ” idet det ikke fandtes bevist, at der var tale om et seksuelt samvær opnået ved vold eller tvang, og dermed voldtægt". Det betyder på almindeligt dansk at de to mænd kunne forlade retten som frie mænd.

Den påståede voldtægt fandt sted natten mellem 17. og 18. juni sidste år. På det tidspunkt var kongeskibet Dannebrog i Nuuk, i forbindelse med det royale besøg i Grønland. De to mænd havde haft seksuel omgang med kvinden, så meget var alle enige om. Kvinden anmeldte derefter de to gaster for voldtægt, og i første omgang valgte kredsretten af tro mere på kvindens forklaring end på de to mænds.

Under appelsagens rettergang tidligere på ugen skiftede kvinden forklaring, og det har altså overbevist retten om, at mændenes forklaring fra dengang var mere troværdig. Derfor blev begge tiltalte frifundet og kan rejse hjem til Danmark med god samvittighed og med en god portion lærdom, erhvervet i de måneder der er gået siden Dannebrogs besøg i Nuuk.

knr.gl arbejder på at få kommentarer fra de to advokater.