Voldsom stigning af isbjørne på bybesøg

Klimaforandringerne sætter deres tydelige præg på Grønland. Havisen smelter, og det får flere og flere isbjørne til at søge mod byer og bygder efter føde.
Isak Pike ser efter isbjørne fra sit vindue i ittoqqortoormiit. Foto © : Peter Bye Andersen/Andreas Østergaard/KNR
Skrevet af Camilla Dam
28. april 2016 10:36

WWF Verdensnaturfondens isbjørnepatrulje forsøger at holde Ittoqqortoormiit isbjørnefri. Men det er næsten en umulig kamp, isbjørnen kommer langt oftere til byen på østkysten end tidligere.

- På bare tre måneder har patruljens folk ansigt til ansigt med de nærgående rovdyr flere end 20 gange. Det er dobbelt så mange isbjørne-konflikter som hele Grønland oplevede i 2012, oplyser Kaare Winther Hansen, projektkoordinator og biolog hos WWF Verdensnaturfonden i Grønland.

Læs også Isbjørnekvoten i Ittoqqortoormiit opbrugt

Læs også Nunavut døjer også med isbjørne

Isbjørnepatruljen drives i samarbejde med den lille by med under 400 indbyggere. Dagligt patruljerer de byen for at gøre det lidt sikrere at gå i skole og arbejde. Men isbjørnene er svære at jage væk, derfor er antallet af bjørne, der bliver dræbt i selvforsvar også stigende.

Fakta ifølge WWF:

  • Der er mellem 22.000 og 31.000 isbjørne på verdensplan
  • Isbjørnen er af den internationale miljøorganisation IUCN klassificeret som ”sårbar”
  • Grønland er hjemsted for ca. 2.200 isbjørne på vestkysten, mens antallet på østkysten ikke kendes
  • Hvis de nuværende opvarmningstendenser fortsætter med samme styrke, vil isbjørnen ifølge forskere være udryddelsestruet inden for de kommende 100 år
  • Den grønlandske isbjørnepatrulje er delvis finansieret af bidrag fra privatpersoner, der støtter WWF

 

Rekord i farezonen

Der blev sat rekord i 2014, hvor mindst 12 bjørne måtte lade livet for menneskenes skyld. Og på grund af den meget milde vinter frygter WWF Verdensnaturfonden for endnu flere landgående isbjørne.

- Vi har haft en vinter med ekstremt lidt havis og tidligt isopbrud, og vi forventer derfor en ny rekord denne sæson. Så lige nu har vi travlt med at forberede og udstyre patruljen. Det er jo langt fra et ufarligt job, fortæller Kaare Winther Hansen.

Læs også WWF-dør åben på vid gab for Selvstyret

Patruljen forsøger at jage isbjørnene væk ved hjælp af gummikugler, signallys og et ATV-køretøj. WWF Verdensnaturfonden overvejer at sætte en patrulje op i andre byer, men samtidig påpeger generalsekretær at patruljering kun er symptombehandling.