Børnetalsmand Voldelig adfærd blandt børn handler om afmagt

IMAK, lærerforeningens organisation, efterlyser selvforsvarskurser til at håndtere situationer med kraftigt udadreagerende børn på skolerne. Børnetalsmanden ønsker problemet undersøgt nærmere.
Foto © : MIO
Skrevet af Karsten Sommer
11. januar 2018 13:41

Ifølge IMAK’s formand, Birthe Møller Therkelsen, viser de seneste år, at børnene bliver mere voldelige.

I den anledning påpeger Børnetalsmand Aviâja Egede Lynge at problemet er udtryk for både barnets og de voksnes afmagt.

- Vi har fra samtlige kommuner fået viden om, at problemet bliver værre og værre. Og fra samtaler med børn ved vi, at de oplever store problemer omkring mangel på omsorg og nærhed, seksuelle overgreb eller andre alvorlige problemer, siger Aviâja Egede Lynge.

Ofte er barnets adfærd derfor udtryk for mistrivsel, påpeger Aviâja Egede Lynge.

Det bekymrer Børnetalsmanden, at der ikke eksisterer en egentlig landsdækkende kortlægning af problemets omfang, selvom det flere gange er blevet italesat. Hun opfordrer derfor til, at problemet undersøges og dokumenteres gennem en landsdækkende undersøgelse, så der skabes et overblik over omfanget.

- Barnet har ret til psykisk hjælp. Det er en ret, som barnet har ifølge artikel 39 i FN’s Konvention om Barnets Rettigheder, som Grønland har forpligtet sig til at leve op til. Børnenes adfærd er et råb om hjælp. Det er vores ansvar at give dem den hjælp” slutter Børnetalsmanden.