Foto: KNR

Vittus Qujaukitsoq mildner trussel mod Danmark

Vittus Qujaukitsoq dæmper truslerne mod Danmark en smule efter mødet med den danske udenrigsminister Kristian Jensen om blandt andet sagen om Camp Century.

Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender slår dog stadig fast, at hverken han eller Inatsisartut er tilfredse med hastigheden og den danske behandling af sagen om den forladte amerikanske base.

De to ministre mødtes torsdag i Nuuk for at diskutere flere forskellige sager i forholdet mellem Grønland og Danmark. Og forud for mødet kom det frem at Vittus Qujaukitsoq i et brev til Kristian Jensen har truet med at bringe Camp Century-sagen for FN.

Læs også Udenrigsminister: Vil stadig ikke placere ansvar for Camp Century

Men på pressemødet, der afsluttede den danske ministers besøg, var truslerne om at sende sagen til FN dæmpet en smule.

- Vi er nødt til først at vurdere sagen. Men vi må erkende, at det ikke er tilfredsstillende, at man har smølet med sagerne i så mange år. Og budskabet fra Inatsisartut står helt klart, status er ikke tilfredsstillende, sagde Vittus Qujaukitsoq på pressemødet og tilføjede senere i Qanorooq torsdag aften:

Læs også  Professor: Trussel kan skabe uro fra andre oprindelige folk

- Naalakkersuisut er åben for mulighederne, så hvis der kan opnås en aftale ved at tale godt sammen, så er vi tilbageholdende med at klage til internationale instanser, sagde Vittus Qujaukitsoq til Qanorooq.

Grønland kan ikke selv bringe sagen for den internationale domstol i Haag, fordi landet ikke er en selvstændig nation. Men det kan være med til at skabe protester fra andre oprindelige folk, som kan resulterer i en erklæring om miljøansvar, vurderer professor i statskundskab Rasmus Gjedssø Bertelsen overfor Politiken.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.glKNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt