Vittus på valgdagen: Der kan gå år før Qaasuitsoqs størrelse vurderes

Vittus Qujaukitssoq maner til besindighed omkring at ændre på kommunalstrukturen. Indtil videre er der ret stille på nordkommunens 38 valgsteder.
25. marts 2014 11:51

Hvis den vejledende folkeafstemning i dag i Qaasuitsup ender med et 'ja' til opdeling af kommunen, så er Naalakkersuisut tvunget til at handle og måske stille lovforslag i Inatsisartut om en ny kommunestruktur.

Det erkender naalakkersuisoq for finanser og indenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq.

Men det kommer også an på, hvor mange der overhovedet vil sætte deres kryds i dag, og indtil videre har der ikke været travlt på valgstederne.

Klokken ni åbnede de 38 valgsteder langs hele kysten i Qaasuitsup Kommunia. Indtil videre har valgdeltagelsen ikke været overvældende i nogen af byerne. I de to største, Ilulissat og Aasiaat, havde kun en lille håndfuld borgere afgivet stemmer en time efter valgstederne havde åbnet. Af Ilulissats knap 3.300 stemmeberettigede havde kun 114 stemt klokken ti, og i Aasiaat havde under 100 af byens 2.363 borgere med stemmeret sat sit kryds klokken 10.

Overordnet var den foreløbige stemmedeltagelse fem procent i hele kommunen klokken 10 i formiddags. Et endeligt resultat ventes at være klar i aften ved 22-tiden, hvor Qanoorooq sender live.

KNR talte med Vittus Qujaukitsoq, der er naalakkersuisoq for indenrigsanliggender og dermed kommunernes øverste chef.

Hvad vil I gøre i Naalakkersuisut, hvis befolkningen i dag stemmer for en opdeling af kommunen?

- Vi vil selvfølgelig lytte til befolkningens afstemning, og vi vil selvfølgelig vurdere nøje, hvad resultatet bliver. Men man skal huske, at det er en vejledende afstemning, som kommunen selv afholder.
 
Han nævner en evaluering af kommunesammenlægningen fra 2009, som er ved at blive udarbejdet.

Evalueringen skal være færdig, før der kan træffes en politisk beslutning, siger han, og det lyder på ham, som om der kan gå år, før der eventuelt kan rykkes på kommunegrænserne, hvis der er opbakning om det.

- Vi vil bruge de næste par år på at afstemme, hvad der er gået godt, og hvad der er gået mindre godt i forhold til sammenlægningen. Spørgsmålet om kommunernes størrelse vil først blive vurderet senere i forløbet, siger han.