Vittus: "En dybt dybt tragisk situation"

Opdateret 13:40 Det var en pinlig fejl at ansætte Carsten Frank Hansen i stillingen som departementschef for indenrigs- og finansanliggender, lyder det fra hans chef i gennem to dage, Vittus Qujaukitsoq.
17. september 2013 10:56

Fejlen ligger hos ansættelsesudvalget, lyder det enstemmigt. 

- Det er en dybt, dybt tragisk situation, vi befinder os i. Indhentning af referencer for Carsten Frank Hansen, inden vi ansatte ham og screeningsprocedurerne har ikke fungeret som de skulle, siger Vittus Qujaukitsoq.

Ministeren for finanser og indenrigsanliggender er ikke imponeret over indsatsen fra det ansættelsesudvalg, hvis arbejde det var at finde og ansætte ministerens nye højre hånd - en departementschef. En afløser til den fyrede Jan H. Lynge.

I går kom det frem i erhvervsavisen Berlingske Business, at manden der fik jobbet som landets øverste økonomiembedsmand er sigtet i en politisag i Danmark for medvirken til økonomisk kriminalitet i størrelsesordenen en kvart million kroner.

- Vi må tage bestik af denne triste situation. Vi må nu i gang med en ny ansættelsesproces, hvor vi følger de retningslinier der skal være indenfor det offentlige, siger Vittus Qujaukitsoq.

Radioavisen spurgte naalakkersuisoq for finanser, om han mener ansættelsesudvalget, med Svend Hardenberg i spidsen, har gjort et godt stykke arbejde, hvis ikke de har fulgt retningslinierne indenfor det ooffentlige.

- Nej, Carsten Frank Hansens referenceforhold var jo ikke i orden. Til anklagerne om at tingene ikke er foregået som de burde, kan jeg kun henvise til ansættelsesudvalget og deres mangelfulde evner til at screene manden.

Lyder det fra finanansministeren, der nu efter to dage med en afløser for Jan H. Lynge, der blev fyret med et gyldent håndtryk på over to millioner kroner, må på jagt efter atter en departementschef.

Svend Hardenberg, der er chef i Aleqa Hammonds departement, sendte i går en pressemeddelelse ud, efter Berlingske Business afsløring. Han erkender overfor Radioavisen, at det er ansættelsesudvalget, hvor han selv sad som formand, at skylden skal findes. De har ikke gjort deres arbejde godt nok, erkender han.

- Der var indhentet referencer fra både sparekassen, han var ansat i, og fra hans seneste job hos virksomheden Greentop. Men der var ikke nogen af de oplysninger, vi fik i den anledning, der tændte advarselslamperne hos os. Det er jeg meget ærgerlig over, siger Hardenberg.

Det var konsulentvirksomheden Ramsdal A/S, der bistod ansættelsesudvalget med Carsten Frank Hansens ansættelse.