Virksomheder kan få 50.000 kroner til cybersikkerhed

I en tid med mange cyberangreb kan grønlandske virksomheder søge penge fra Erhvervsstyrelsen i Danmark til at sikre sig mod ubudne gæster i IT-systemet.
Små og mellemstore virksomheder i Grønland kan søge penge til at få tjekket it-sikkerheden. Foto © : Flickr/ Ministerio TIC Colombia
07. november 2022 13:43

Det kan koste dyrt, hvis et selskab bliver ramt af et cyberangreb. Det har flere virksomheder i Grønland allerede erfaret. 

Der er dog hjælp at hente. 

For Erhvervsstyrelsen i Danmark har åbnet en pulje på 50 millioner kroner, som virksomheder med mellem to til 249 ansatte kan søge for at få rådgivning til at undgå blandt andet cyberangreb.

LÆS OGSÅ Grønland øger sikkerheden over for cyberangreb

Det gælder også virksomheder i Grønland, da de hører ind under Det Centrale Virksomhedsregister - også kaldet CVR-registret i Danmark.

Puljen uddeler rater af 50.000 kroner, som går til at få undersøgt virksomhedens digitale sikkerhed og få rådgivning om, hvad der muligvis kan blive bedre. 

Pengene kan også bruges på at få hjælp til at søge om en særlig certificeringsordning. Den er med til at vise, hvilken grad af digital sikkerhed, virksomheden har.

Puljen blev åbnet i marts i år og er stadig mulig at søge her.

Cyberangreb i Grønland 

Flere virksomheder og offentlige institutioner i Grønland er i løbet af det sidste år blevet ofre for cyberangreb. 

Senest var det Kommune Kujalleq, som i oktober blev ramt af et angreb, som gjorde, at kommunen ikke kunne udbetale sociale ydelser, pension og underholdsbidrag. 

LÆS OGSÅ Cyberangreb i Kujalleq: Høj risiko for at personoplysninger er lækket

Selvom systemerne hurtigt kom op og køre igen, så har kommunen meldt ud, at der er høj risiko for, at personoplysninger er blevet lækket. 

- Det fulde omfang er ikke kendt på nuværende tidspunkt, og der arbejdes fortsat på at skabe et overblik over omfanget. Kommunen vil komme med yderligere oplysninger til borgere via kommunens hjemmeside, når omfanget er kendt, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Kommune Kujalleq står ikke alene. Også Royal Greenland, selvstyret og sundhedsvæsnet har oplevet cyberangreb indenfor det seneste år.