Virksomhed: Vi har brug for kurser

Grønlands små virksomheder kan ikke stå alene, når storskalaprokjekterne går i gang. Det er konklusionen på en ny rapport, som Rambøll har udarbejdet for Selvstyret.
Skrevet af Jette Andersen
07. marts 2013 12:15

Og da kun få grønlandske virksomheder, ifølge rapporten, har kompetencer og volumen til at være hovedentreprenører til de kommende mineselskaber, har Selvstyret nu igangsat kompetencegivende kurser for små virksomheder.

- I Nørskov Gruppen, der støtter vi initiativet og vil også gerne deltage i det her for at erhverve sig de rette kompetencer, siger bestyrelsesformand Alex Nørskov fra håndværkerfirmaet Nørskov Gruppen i Qaqortoq.

Det mellemstore grønlandske firma, har 35 ansatte og kan tilbyde alt inden for blandt andet serviceaftaler, hovedentrepriser og partnerring.

Bestyrelsesformanden siger, at det firmaet vil kunne tilbyde de mulige kommende store internationale selskaber, der kommer herop i forbindelse med storskalaprojekter, vil være inden for de traditionelle erhverv som bygninger, varme og el. Men han mener også, at selskabet vil få et behov for at indgå i konsortier, hvis det skal kunne lade sig gøre.

- Vi kan også godt se, at Nørskov Gruppen eventuelt må samarbejde med andre firmaer, for at kunne løfte det specifikke behov.

Og nu hvor Selvstyret ved, hvilke kurser de små og mellemstore grønlandske virksomheder har brug for, i fald storskalaprojekterne begynder her i landet, sender erhvervsdepartementet et kursuskatalog ud i næste uge.

Og det var formålet med at få udarbejdet rapporten fra Rambøll, fortæller konstitueret kontorchef i Erhvervsdepartementet, Tina Jensen, der oplyser at der i løbet af året vil være en række kurser, der blandt andet vil have fokus på partnerskabsdannelse.

- Fordi udfordringen for mange af de her små virksomheder, det er, at det kan være svært at løfte de meget store opgaver, der bliver udbudt. Men hvis man kan danne partnerskaber med andre grønlandske virksomheder, så kan man få en større del af de opgaver, der bliver udbudt.  Det er et af kurserne. Der bliver også set på, at indgå kontrakter med internationale firmaer.