Vildfaren politiker overlevede uge med storm og kulde

Nunavut politiker for vild sammen med sin søn og nevø og overlevede otte dage i vildmarken ved at gå på jagt og bygge iglooer.
Foto © : Alec Couros/Flickr Creative Commons
04. april 2016 05:40

Der var glæde i Nunavut da Pauloosie Keyootaks jagttur endte lykkeligt.

Pauloosie Keyootak er medlem af Nunavuts lovgivende forsamling for det distrikt, der omfatter Qikiqtarjuaq, som er den canadiske bygd nærmest ved Grønland. Den ligger således også nærmere Kangerlussuaq, end den gør Iqaluit.

For otte dage siden tog Pauloosie Keyootak på jagttur med sin 16 årige søn og en nevø. De ville køre på snescooter de cirka 300 kilometer fra Iqaluit til hans kontor i Qikiqtarjuaq. På vejen ville de gå på fangst.

Storm og minus 30 grader

En del af turen ville gå langs Davis strædet. Det er en rute mange Nunavummiut bruger, men denne gang gik det galt. De kørte forkert, de havde ikke nogen GPS eller satellittelefon, og der kom den ene storm efter den anden, mens temperaturen faldt til minus 30 grader.

Mange fangere i hele området og ældre Inuit hjalp politiet med at søge, men uden held i otte dage, og man var begyndt at opgive håbet.

De tre mænd fangede et rensdyr, som de levede af og byggede en lille igloo som kunne værne dem mod kulden. Foruden dette havde de hverken nødproviant eller tæpper med.

Reddet i sidste øjeblik

Men lige da de tre mænd var ved at opgive håbet, fik et lille fly øje på dem og tilkaldte en helikopter, der fik dem tilbage til Iqaluit.

Paulosie Keyootak udtaler til avisen National Post, at al deres mad var sluppet op, da de så det lille fly. De hoppede op og ned af glæde, siger han og tilføjer at de græd af bar glæde da helikopteren hentede dem.

Allerede dagen efter var Keyootak tilbage på sit kontor i Nunavuts regering.