Vildfaren helikopterpilot havde fejl på GPS'en

Det var en fejl med GPS’en, der var årsag til, at en helikopterpilot fór vild i Sydgrønland. Det bekræfter Air Greenland. Helikopterpiloten måtte have hjælp af sine passagerer til at finde vej.
30. december 2009 12:42

Baggrunden for hændelsen er, at en af Air Greenlands Bell 212 helikoptere blev lettere skadet dagen før ude ved en Tele-station. Det betød, at der blev sendt en mindre helikopter, en AS350 fra Nuuk, for at hente de strandede mennesker ude ved Tele-stationen. Da Bell 212’eren ikke kunne komme derfra ved egen hjælp, blev det besluttet, at den lille helikopter med pilot skulle stå for næste dags bygdebeflyvning.

Samtidig med at piloten var uden lokalkendskab, havde AS350’en ikke tidligere fløjet i området. Og derfor havde den ikke bygderne plottet ind i sin GPS.

Så i stedet brugte piloten et meget anerkendt planlægningsprogram til GPS’en, hvor bygderne også skulle findes. Men det viste sig på denne første tur, at netop Aappilattoq var placeret lidt forkert på dette program, og det var grunden til forvirringen.

Der var dog ikke på noget tidspunkt fare på færde, og senere på dagen blev der også fløjet flere tilsvarende ture uden problemer, understreger Air Greenland.