Vil stoppe boligspekulanter

Boligspekulationen skal kvæles igennem afgifter. Det mener Demokraternes Justus Hansen. Han foreslår, at der derfor bliver indført en ejendomsavanceafgift på salg af boliger opført med de såkaldte 20/20/60-lån.
07. februar 2011 13:35

De offentlige kroner, som den fordelagtige 20/20/60-lånemodel indeholder, skal nemlig ikke havne i foret på spekulanter, sådan som det alt for ofte er tilfældet nu, mener Justus Hansen:

- Det er jo nok en offentlig hemmelighed, at man hører om de her boligspekulanter, der låner af landskassen til opførelse af boliger og så sælger dem med en stor avance til sig selv efterfølgende, udtaler han.

Hvis Demokraternes forslag bliver lov, vil der blive dæmmet op for den fidus. For idéen er, at har man bygget en bolig med et 20/20/60-lån og vælger at sælge den inden for 2 år efter opførelsen, snupper Skattefar altså 50 procent af genvinsten.

Intentionen med en låneordning som 20/20/60, hvor Selvstyret og kommunen hver yder 20 procent af lånesummen, er at give borgerne mulighed for at bygge bolig til sig selv til en fordelagtig pris. Derfor er det underminerende for ordningen, at det er muligt for projektmagere at spekulere i at udnytte den lånemulighed, understreger Justus Hansen i begrundelsen til sit forslag.

- Det er meget vigtigt at tage hul på det her. For jeg mener, det er et stort problem. Med dette forslag vil jeg også tage problematikken i opløbet for at modvirke eventuelle fremtidige spekulationer i det, siger Justus Hansen.

Forslaget skal til 1. behandling på Inatsisartuts forårssamling den 10. marts.