Vil gerne højne kvaliteten af læreruddannelsen

De sidste par år er det gået ned ad bakke med resultaterne i folkeskolen. Det skyldes blandt andet kvaliteten på læreruddannelsen, er Demokraternes Anda Uldum bange for.
Anda Uldum Foto © : KNR
16. oktober 2013 11:13

Derfor foreslår han i dag i Inatsisartut, at man laver en sammenligning af læreruddannelsens faglige niveau i forhold til andre lande i den vestlige verden.

- Jeg vil gerne have analyseret hvorfor tendensen er sådan som den er. Er det fordi vi ikke er gode nok til at klæde vores lærerstuderende ordentligt på, eller hvad kan det være?

Demokraternes næstformand mener, man skal træde et skridt tilbage, når folkeskolen skal forbedres. I stedet for at evaluere skolerne hele tiden, skulle departementet for uddannelse lave en undersøgelse af kvaliteten af lærernes uddannelse.

- Jeg mener at det her skal gøres på en bredere måde, vi skal selvfølgelig have inddraget lærerne, IMAK, og så skal vi have inddraget kommunerne, som jo skal føre tilsyn med folkeskolerne.

I april måned kom det frem, at en hel årgang på elektrikeruddannelsen i Nuuk havde dumpet. Elektrikerskolen gav skylden videre på folkeskolen. Formanden i lærernes fagforening, IMAK, vurderede, at de dårlige resultater ikke har noget med læreruddannelsen at gøre, men at der er for mange børn med mentale lidelser og særlige behov.

Anda Uldums forslag om at evaluerne uddannelsen bliver afvist af Siumut. Fra Siumuts ordfører, Per Berthelsen, lyder det, "at der i udarbejdelsen af Uddannelsesplan 2 i forvejen ligger evalueringer af læreruddannelsen."

Det er et svar, som Anda Uldum ikke giver meget for.

- Det synes jeg er et halvt billigt svar at komme med. Altså, jeg synes vi skal tænke lidt mere målrettet, i stedet for bare at sylte den, i en eller anden uddannelsesplan man har gang i.

Lød det fra politisk næstformand hos Demokraterne, Andreas Uldum.

Det lykkedes ikke at få en kommentar fra Nick Nielsen, naalekkersuisoq for uddannelse, som her til formiddag stillede op til "krydsforhør" i Inatsisartut, da han havde spørgetime.

Per Berthelsen forklarer, at en del af de områder, Uldum spørger ind til, løbende evalueres i den partnerskabsaftale som vi har med EU. Her modtager Grønland årligt omkring 50 millioner i støtte fra EU alene for at forbedre uddannelsesniveauet.