Vikingerne havde katte med til Grønland

Vikinger havde katte med sig til Grønland, da de boede her år 1000 og flere hundrede år frem.
Skrevet af Kenneth Elkjær
26. september 2016 06:58

Verdens første store DNA-undersøgelse af katte fra oldtiden, viser, at katte indtog Eurasien og Afrika sammen med vikinger, søfolk og landmænd, der rejste ud i verden. Men vikingerne tog også de små pelsklædte væsener med sig til Grønland, fortæller arkæolog og ph.d. Christian Koch Madsen til Videnskab.dk.

Den danske arkæolog, der arbejder for både Nationalmuseet i København og det tilsvarende museum i Nuuk, fortæller, at man har fundet arkæologiske fund af katte, og han konkluderer på den baggrund, at de må 'have været med ombord på vikingeskibene.'

Overfor videnskab.dk peger flere forskere på kattens evner til at jage rotter og mus som en oplagt årsag til, at vikinger, søfolk og landmænd tog dem med sig, når de sejlede på ud i verden.

Men kattene var ikke kun brugbare husdyr i vikingetiden. De fyldte også meget, når der skulle fortælles historier og myter.

I historien om kærlighedsgudinden Freja, har hun to katte, som trækker hendes vogn, og da Thor besøger Udgård, forsøger han at løfte en kat, som viser sig at være Midgårdsormen.