VIDEO Sydgrønlændere vil have både skib og helikopter

Med fyringen af 30 medarbejdere har Air Greenland meldt ud, at de forventer at miste transportopgaven i Sydgrønland fra årsskiftet.
03. september 2014 11:31

Omkring Narsaq, Narsarsuaq, Qaqortoq og Nanortalik kan de derfor se frem til at primært blive transporteret ad søvejen. Men på havnen i Qaqortoq er folk splittede omkring, hvilken transportform de foretrækker. Og alle pointerer, at både storis og høje bølger bremser trafikken.

- Der plejer jo at være storis, hvor alt simpelthen lukkes ude. Derfor bør der være to rejsemuligheder, siger en af borgerne til KNR.

Det samme anbefaler kommunalbestyrelsen.

- Der plejer jo at komme storis til Sydgrønland, ligesom fjordene plejer at fryse til. Derfor kan nogle byers og bygders adgang via havet blive lukket ned fra tid til anden.

- Derudover kan havet også vise tænder, siger Avaaraq Olsen, medlem af IA.

- Vi kan ikke undgå at være afhængige af sørejser, lige indtil storisen stopper det hele. Derfor kan vi heller ikke undvære helikopterne, som burde fortsætte, siger Lars Lundblad, medlem af kommunalbestyrelsen for Siumut.

Kvikt eller billigt
Fortalerne for helikoptertjenesten fremhæver hurtigheden.

- Jeg har jo skolebørn gående i byen, og storisen plejer jo også at lukke os ude. Desuden plejer havet at være oprørt ved juletid, hvor børnene skal på ferie, siger Emilie Madsen fra Nanortalik.

LÆS OGSÅ VIDEO Fyret Air Greenland-medarbejder chokeret

- Jeg er jo kommet hertil fra Aasiaat for at studere her i Qaqortoq. Og jeg synes, det tager alt for lang tid at rejse rundt pr. skib. Det vigtigste for mig er at komme hurtigt frem til min destination, siger Frida Andersen Larsen.

Andre foretrækker søvejen, fordi den er billigere.