Video: Isskosser vælter ud ved Isortoq

Fangere i Manitsoq bliver mødt af store mængde af isskosser i Isortoq ved Maniitsoq. Det er et naturfænomen, siger ekspert.
Skrevet af Ane-Marie Petersen
05. september 2019 08:03

Rensdyrjagten er godt i gang, og fangere er i fuld gang med at samle vinterforråd.

Søen Ilulialik i området Isortoq nord for Maniitsoq plejer at være isfri, men lige nu bliver fangerne mødt af isskosser i hundredevis. 

- Det er et forbavsende syn, det er utroligt, hvad naturen er i stand til, siger fisker og fanger Efram Heilmann fra Maniitsoq.

- Der er masser af isskosser, og nogle af dem er meget store.

"Proppen er gået"

Isskosserne i søen er et naturfænomen, som forekommer en gang i mellem, siger Jens Jakobsen, der er isanalytiker ved DMI.

- Det kunne tyde på, at ”proppen er gået” i en gletschersø ved en gletscher længere inde i fjorden. Det er et kendt fænomen, at der i august og september er risiko for, at gletschersøer kan tømmes, når mængden af smeltevand bliver så stor, at issøen til sidst kollapser på grund af det stigende pres fra smeltevandet, siger han. 

- Dermed fosser store mængder smeltevand ud i fjorden sammen med isskosser fra gletschersøen. Nogle steder er det et årligt fænomen, og andre steder kan der gå år imellem at ”proppen går”.

På grund af isskosserne kan det være farligt at sejle inde i området, når det er mørkt. Det siger Efram Heilmann, der beder sine medjægere om at have lys på båden. 

- Det er rensdyrsæson, og det bliver mørkere i de her dage. Når folk sejler uden lys, er det meget farligt, siger han.