Lars Løkke RasmussenFoto: Jonas Fievé/KNR

Løkke Vi skal bevare rigsfællesskabet

Den danske regering ønsker at beholde rigsfællesskabet. 

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen i en kronik i Jyllands-Posten tirsdag.

Her udtrykker statsministeren forståelse for, at Grønland og Færøerne ønsker at hjemtage flere områder fra Danmark, ligesom landene ønsker at føre egen udenrigspolitik.

- Jeg forstår godt Færøerne og Grønlands ønske om at kunne føre en selvstændig udenrigspolitik. Særligt inden for områder, hvor de to lande har krydsende interesser - såsom fiskeriet. Det, tror jeg, alle gør, skriver statsministeren.

Men som flere gange tidligere, understreger Løkke, at grundloven ikke giver mulighed for at overgive kompentencer inden for udenrigs- og sikkerhedspolitik.

- Ingen dansk regering kan sætte sig ud over grundloven - heller ikke i den gode viljes tjeneste, skriver han. 

Samtidig anerkender han, at der er stærke selvstændighedskræfter i begge lande, og' hvis et flertal på Færøerne eller i Grønland en dag beslutter sig for det, vil regeringen naturligvis respektere beslutningen. Men vi vil også beklage den', skriver Løkke.

Kronikken kommer på dagen, hvor Folketinget har sin årlige debat om rigsfællesskabet og som noget ekstra i år også en debat om Grønlands ønske om selvstændighed, som Søren Espersen fra Dansk Folkeparti har bedt om.

Men grundlæggende går det dog godt i rigsfællesskabet, mener Løkke.

- Vores sammenhold fungerer kun, fordi vi taler åbent og ærligt med hinanden, stiller de gode spørgsmål og respekterer hinandens forskelligheder. Personligt er jeg tæt knyttet til både Færøerne og Grønland. Og det er mit ønske, at vores tre lande også fortsat vil være knyttet sammen i mange år fremover til gavn for vores befolkninger.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt