Ny rapport: Vi ryger mindre men drikker mere sodavand

Vi spiser flere grøntsager, men færre fisk ryger indenbords. Det viser den nye befolkningsundersøgelse i Grønland
Ifølge rapporten er der sket en række forbedringer i folkesundheden siden 2014. Sidste år røg 52 procent af befolkningen dagligt. Selv om det er mange, er andelen af rygere faldet i løbet af de seneste årtier: I 1993 røg 68 procent af befolkningen hver dag. Arkivfoto Foto © : Namminersorlutik Oqartussat Tusagassiiviat
Skrevet af Christine Hyldal
26. april 2019 11:51

Færre ryger dagligt, og flere spiser grøntsager hver dag. 

På den anden side er et stigende antal grønlændere overvægtige, den sociale ulighed er stigende, færre spiser fisk, og flere drikker sodavand og saft. 

Det viser den nyeste befolkningsundersøgelse i Grønland

Ifølge rapporten er der sket en række forbedringer siden 2014. Sidste år røg 52 procent af befolkningen dagligt. Selv om det er mange, er andelen af rygere faldet i løbet af de seneste årtier: I 1993 røg 68 procent af befolkningen hver dag.

Fakta om forbrug af alkohol
19 procent drikker aldrig alkohol.
40 procent drikker højst alkohol én gang om måneden.
29 procent drikker alkohol to til fire gange om måneden.
Ni procent har angivet, at de drikker alkohol to til tre gange om ugen.
3,1 procent angiver at drikke alkohol fire gange om ugen eller oftere.
Kilde: Befolkningsundersøgelsen 2018

I flere hjem er der indført rygebegrænsning, og ifølge rapporten er der også færre grønlændere, der har oplevet at mangle mad og mangle penge til mad. 

Mindre fisk og mere sodavand

Men der er også en række ting, der viser en forværring af folkesundheden.

For eksempel er der sket et fald i andelen med godt selvvurderet helbred. Og så bliver der spist mindre fisk og drukket mere sodavand og saftevand. 

Sidste år spiste 42,8 procent af befolkningen fisk mindst en gang om ugen. Det er et fald fra 56 procent.

En lille smule flere – 43,9 procent – drikker saft eller sodavand hver dag. Tidligere drak 24,4 procent de søde drikke hver eneste dag. 

Og så er der overvægt. Forekomsten af svær overvægt var sidste år 27 procent og højere for kvinder end for mænd. Andelen er dog næsten uændret siden 2014, står der i rapporten.

Femte befolkningsundersøgelse 

Befolkningsundersøgelsen fokuserer på levevilkår, livsstil og sundhed i befolkningen, og den bygger på svar fra 2.539 deltagere mellem 15 og 94 år fra 12 byer og otte bygder i hele Grønland. Det svarer til 5,8 procent af hele befolkningen i denne aldersgruppe. 

Rapporten indeholder oplysninger om grønlændernes brug af alkohol og hash, mental sundhed, rygevaner, kostmønstre og fysisk aktivitet samt en række forhold i opvæksten. 

Befolkningsundersøgelsen er den femte af sin slags siden 1993. Den er gennemført på vegne af Departementet for Sundhed.