Vi må beskytte os mod solen

Ozonlaget over den nordlige halvkugle er nu så tynd, at befolkningen i Arktis og Skandinavien nu skal passe på ikke at få solskoldninger.
06. april 2011 07:18

Ozonlaget over Arktis er tyndt som aldrig før efter den kolde vinter. Internationale forskere er derfor begyndt at advare om stigende risiko for soldskoldning - både i arktis men også i Danmark og dele af det øvrige Skandinavien.

Danskerne kan snart begynde at glæde sig over de første forårsdage med dejlig bagende sol, men i år skal de måske passe lidt ekstra på ikke at få for meget sol. Ozonlagen over Nordpolen og ned over Sibirien og dele af Grønland er nemlig ekstra tyndt efter en meget kold vinter i den ydre atmosfære, siger meteorologerne i verdensorganisationen WMU.

Målinger viser, at over 40 procent af ozonlaget i stratosfæren er blevet ødelagt mod tidligere kun op til 30 procent.
Når ozonlaget bliver tyndere slippr der flere ultraviolette stråler gennem atmosfæren, og så stiger risikoen for hudkræft. Det er allerede et problem for grønlænderne, men de arktiske luftmasser driver ind imellem også længere mod syd, og det kan i korte perioder også betyde et tyndere ozonlag i Nord- og Mellemeuropa, siger forskerne, skriver DR.


DR´s meteorolog Søren Jakobsen understreger dog, at UV-strålingen for øjeblikket ikke er højere end normalt.
- Men i løbet af foråret sker der en opblanding af ozonrig luft med meget ozonfattig luft, alt andet lige vil der være mindre ozon at tage af, og det betyder, at ozonlaget længere sydpå end Arktis lider under det her ozontab i forårsmånederne, siger Søren Jakobsen til DR.