Muté: Vi kan gøre det endnu bedre

Grønland er blevet mere interessant som råstof-land, viser ny opgørelse. Det glæder Naalakkersuisoq for råstoffer, der samtidig bebuder at Selvstyret ikke vil hvile på laurbærrene.
Foto © : KNR
Skrevet af Inge S. Rasmussen
28. februar 2018 14:45

Grønland er i år hoppet 21 pladser op ad den årlige råstof-liste over attraktive mine- og efterforskningslande fra den canadiske tænketank Fraser Institute.

Naalakkersuisoq for råstoffer, Mute B. Egede (IA) glæder sig over, at det tilsyneladende går fremad med omverdenens syn på mulighederne for minedrift i Grønland.

Men han anerkender, at der stadig er et stykke ved før Grønland for alvor bliver konkurrencedygtig:

- Der er meget at gøre endnu. Det skal ikke blive en sovepude, at vi er kommet 21 pladser frem i analysen, siger Muté B. Egede til KNR.

Sidste år var Grønland raslet ned ad råstof-listen til nummer 55 ud af 104, mens vi i år indtager pladsen som nummer 34 ud af 91 lande.

Selv om Grønland i år har en bedre placering er der endnu et stykke vej til den flotte 2013-placering, hvor Grønland røg op i top ti, som nummer syv ud af 112.

Udnyttelsestilladelser

Naalakkersuisoq for råstoffer mener, at Selvstyret har oppet sig med sagsbehandlingstiden for eksempelvis efterforsknings- og småskalatilladelser.

Men der skal også udnyttelsestilladelser til, før Grønland for alvor bliver konkurrencedygtig.

 - Men det vi mangler det er der, hvor det batter, med udnyttelsestilladelser. At vi også begynder at forbedre os på dét punkt, siger Muté B. Egede med henvisning til at der endnu kun er givet få tilladelser til at udnytte råstofforekomster herhjemme.

Det politiske klima

Fraser's råstof-liste har også et såkaldt politisk indeks, der vurderer det politiske klima.

Og her er det tilsyneladende sværere for Grønland at forbedre sig, med en placering i år nummer 54 mod nummer 63 sidste år (og nummer 19 i 2013).

Men Muté B. Egede erklærer sig klar til at lytte:

- De kritikpunkter der er skal vi også lytte til, så politisk set har vi også nogle ting, vi skal gøre bedre, lover Muté B. Egede, der sammen med en større erhvervsdelegation denne uge rejser til Toronto for at deltage i den store, årlige mine-messe PDAC.