Venstre: Vi forærer jo ikke formandspost væk for ingenting

Venstre har afstivet det blå flertal ved at forære en grønlandsk politiker en formandspost i en byttehandel.
Foto © : Venstre/Claus Boesen/Flickr
Skrevet af Ritzau
16. december 2016 11:10

Venstre har afgivet formandsposten i Grønlandsudvalget til Aleqa Hammond mod at hun lover ikke at stemme imod regeringen i kabinetsspørgsmål.

Det er både en god aftale for det grønlandske folketingsmedlem og for Venstre, fortæller gruppeformand Søren Gade (V):

- Det er måske lidt unaturligt, at vi giver posten væk, men jeg synes, at det er naturligt, at udvalgsformanden er en repræsentant fra Grønland. Men det er klart, jeg er heller ikke komplet idiot.

- Jeg forærer jo ikke en formandspost væk for ingenting.

Indtil torsdag var V-politikeren Marcus Knuth udvalgsformand, men han blev ofret i aftalen, hvor Hammond lover ikke at vælte regeringen. Aftalen er med Søren Gades ord indgået "i respekt for det grønlandske folk":

- Hun arbejder hårdt for grønlandsk selvstændighed og mener ikke, at Danmark skal blande sig i grønlandske forhold. Og den samme holdning har hun om grønlandsk indblanding i Danmark.

LÆS OGSÅ Udpegelse af Aleqa Hammond er smart træk af Løkke

Aleqa Hammond er løsgænger i Folketinget, efter at hun i august blev ekskluderet fra partiet Siumut efter en sag om brug af Folketingets kreditkort.

Efter knap halvandet år som landsstyreformand i Grønland måtte hun i 2014 trække sig fra posten, da det kom frem, at hun havde brugt mere end 100.000 offentlige kroner til privat forbrug.

LÆS OGSÅ Aleqa Hammond brugte 12.983 kroner på kreditkort fra Folketinget

Adspurgt om Søren Gade kan forstå, nogen synes, at Hammond er et kontroversielt formandsvalg, lyder gruppeformandens svar:

- Nu er det sådan, at vi minimum hvert fjerde år bliver stillet over for en dommer i form af et valg. Det gælder også Hammond.

- Der vil komme et valg, hvor hun står til ansvar for de grønlandske vælgere, som skal tage stilling til, om de stadig ønsker hende i Folketinget. Det hverken kan eller vil jeg blande mig i.

LÆS OGSÅ Aleqa Hammond bliver ny formand for Grønlandsudvalget

Spørgsmål: Står blå blok stærkere nu?

- Sådan tænker jeg ikke på det. Vi har et godt regeringsgrundlag og et godt parlamentarisk grundlag i Dansk Folkeparti og et godt samarbejde med dem.

- Det skulle gerne være den politik, vi fører, der gør, at regeringen kan fortsætte - og ikke en enkelt aftale med en grønlandsk politiker.

/ritzau/