Vi bryder ikke konventionerne

Den danske regering har været ude og beskylde Grønland for brud på konventionerne, fordi landet selv har fastsat kvoten for hvalfangst. Det skete på baggrund af det sammenbrud der var i forhandlingerne i IWC, hvor man ikke kunne blive enige om den kvote, Grønland måtte fange.
Skrevet af Peter Troelsen
03. juli 2013 07:11

Sara Olsvig (IA) har stillet § 37 spørgsmål til Karl Lyberth om Naalakkersuisut var enige med den danske regering i at der foregik brud på konventionerne, og her var svaret fra Lyberth et klokkeklart nej. Begrundelsen var den at man her i landet holdt sig til hvad der var bæredygtigt og biologisk forsvarligt. Helt som man gør i et land, der lever af naturens resurser.

-Jeg er meget tilfreds med svaret. Jeg er nemlig enig i, at vi ikke begår konventionsbrud, når vi på bæredygtig vis og i henhold til IWC's egne videnskabelige komites anbefalinger forvalter vores hvalkvoter. Det vigtige nu bliver, at sikre en konstruktiv dialog internt i Rigsfællesskabet, så vi står stærkest muligt over for resten af IWC landene, siger Sara Olsvig.

Naalakkersuisoq Karl Lyberth uddyber i svaret, at Selvstyret også begrunder holdningen på andre internationale instrumenter, såsom ILO konvention 169 om oprindelige folks rettigheder og FN Deklarationen om oprindelige folks rettigheder. Desuden skriver Naalakkersuisoq, at det ikke specifikt fremgår af IWC-konventionen hvordan man løser situationen når der internationalt ikke er fastsat nogen kvote, hvilket i denne sag er tilfældet. Dermed har Selvstyret været nødsaget til selv at fastsætte kvoten.

-Svaret er velfunderet og klart. Vi må fortsat kæmpe denne kamp. Det handler om vores grundlæggende rettigheder til at leve af de ressourcer, vi har i vores område, og om retten til at udvikle vores brug af disse ressourcer, fastslår Sara Olsvig, der håber, at Naalakkersuisut fremover vil holde de to grønlandske folketingsmedlemmer tæt orienterede om denne sag, ligesom det tidligere Naalakkersuisut gjorde, da sagen løbende drøftes i Folketinget.