Vi bruger romernes kalender

Ifølge den kalender, vi benytter i vesten, er i dag årets første dag. Hvorfor bruger vi en hedensk kalender og ikke den bibelske kalender, når vi nu er kristne?
01. januar 2012 10:46

Det var pave Gregor den 13., der indførte i 1500-tallet den ikke helt nye kalender, som vi følger den dag i dag og kaldte den efter sig, dermed blev den gregorianske kalender født.

Den romerske katolske kirke overtog for 500 år siden, den romerske julianske kalender, fordi den fulgte solens og månens cyklus præcist og nøjagtigt, i forhold til andre kalendere.
Historiker Thorkild Kjærsgaard fortæller, hvordan kalenderen har vundet frem i vesten:

- Den gregorianske kalender blev i første omgang anvendt som et reference over hele verden og den blev ikke antaget med det samme. Først blev den brugt af katolikkerne og protestanterne strittede imod, men det overgav sig efterhånden, siger Thorkild Kjærsgaard.

Den bibelske kalender, som også er den jødisk kalender, har sin oprindelse fra skabelsen. Jøderne bruger ikke før og efter kristus, da de fleste jøder ikke anerkender Jesus som Messias.

Ifølge den gregorianske kalender er vi nu i år 2012.

Bibelsk nytår ligger enten i slutningen af marts måned eller i begyndelsen af april måned og hvis vi fulgte den, ville vi være i år 5772. Biblens nytår er et tegn på forår og at noget nyt begynder.

Thorkild Kjærsgaard fortæller, hvornår de kristne begyndte at bruge den:

- Den gregorianske kalender er en udløber af det romerske riges kalender og den var hedensk. Romerne var jo ikke kristne oprindeligt. Julius Cæsar lavede kalenderen år 45 før kristus, da var jo romerne ikke kristne. Da eksisterede kristendommen overhovedet ikke, så det er en hedensk kalender, siger Thorkild Kjærsgaard.

Det var en katolsk munk, der indførte beregnelsen af Jesu fødsel, i 1500 tallet. Jesu fødsel blev kaldt for år 0, dermed vor tidsregning med før og efter kristus.

De fleste af den gregorianske kalenders månedsnavne er romerske guder. For eksempel er marts måned opkaldt efter guden Mars.

Biblens kalender, har også har tolv måneder. Men månedsnavnene er bare tal.

Thorkild Kjærsgaard fortæller, hvornår de kristne begyndte at bruge den gregorianske kalender:

- De kristne menigheder dannes indenfor et politisk fællesskab i det romerske rige. Det er sandsynligt, at de første kristne har brugt et jødisk kalender. Men de har tilpasset sig
det politiske system, de levede i. Omkring år 200, der antager de kristne den julianske kalender, selvom den er hedensk, siger Thorkild Kjærsgaard.

Den danske astronom Ole Rømer indførte i år 1700 den gregorianske kalender i Danmark, og i Grønland har man altid brugt den gregorianske kalender.

Dermed ønskes alle et godt nytår.