VHF og GPS kan gøre en stor forskel

Det er stadig for tidligt at konkludere effekten af selvstyrets kampagne om sikker sejlads. Men politimesterembedet er ikke i tvivl om at det vil have en god effekt på længere sigt.
Skrevet af Noah Mølgaard
12. juli 2011 08:42

Selvstyrets kampagne om sikker sejlads kan ikke ses på statistikken på antal af eftersøgninger endnu. Men politimesterembedet er sikker på at kampagnen er med til at øge den generelle bevidsthed om sikkerhedsudstyr til søs.

Der var i 2009 77 eftersøgninger og 13 omkomne. I 2010 var der 76 eftersøgninger, og 27 omkomne. Og det er for at forebygge ulykker og eftersøgninger til søs, Selvstyret iværksatte en kampagne i foråret.

Men man skal være forsigtig med at kigge udelukkende på antallet af eftersøgninger, mener politiet.

- Ulykker kan ske selv for den bedste. Men en større bevidsthed om, at de sejlende har en VHF radio og GPS navigation kan betyde, at de forulykkede bliver fundet hurtigere. Der er stadig en redningsaktion, men der bliver brugt meget kortere tid på at finde de forulykkede, siger politimester Bjørn Bay til KNR.

Og selvom antallet af eftersøgninger og ulykker skulle falde her i sommer, så er det stadig for tidligt at drage konklusioner.

- Vi er kun 56.000 mennesker i Grønland og antallet af eftersøgninger kan svinge fra år til år. Men hvis antallet bliver ved med at falde i løbet af de næste to-tre år, så kan vi godt begynde at drage konklusioner af effekten for kampagnen. Jeg er dog ikke tvivl om at det vil have en god effekt på længere sigt, siger Bjørn Bay.