Veterinære kontrolposter anlægges

Naalakkersuisut har nu godkendt finansieringsmodellen for de kommende veterinære grænsekontrolposter i Grønland, oplyser Selvstyret i en pressemeddelelse.
17. februar 2012 09:10

Der vil blive oprettet en grænsekontrolposter i Nuuk og i Sisimiut. Kontrolposternes anlæggelse og drift finansieres af fiskerieksporterhvervet og af brugerne, mens  Roayl Arctic Line og KNI står som operatører.

Der blev sidste år truffet aftale mellem Grønland, Danmark og EU om, at Grønland indlemmes i EU's  veterinærkontrolområde for fisk og marine skaldyr. Og det betyder, at de grønlandske fiskeprodukter ikke længere skal kontrolleres ved indførslen i EU. Det betyder betydelige besparelser for seafoodproducenter.

For at aftalen kan træde i kraft, er det dog et krav, at der opføres som minimum én veterinær grænsekontrolpost, som kan kontrollere fiskeprodukter landet her i Grønland af lande som ikke er en del af EU’s veterinærkontrolområde for eksempel canadiske fartøjer.

Royal Arctic Line A/S oplyser, at der i 2010 var 39 fartøjer fra tredjelande, der landede deres fangst i Grønland. 19 af disse landede deres fangst i Nuuk og 20 i Sisimiut.

Beslutningen om at anlægge en hovedgrænsekontrolpost i Nuuk og en regional grænsekontrolpost i Sisimiut er blevet truffet af fiskeeksporterhvervet og operatørerne i fællesskab i samråd med Selvstyret.

EU’s veterinærkontrolområde består ud over medlemslandene blandt andet af Norge, Island og Færøerne, men ikke Canada og Rusland.