Verdensnaturfond roser Grønland

Nyt vandkraftværk bringer Grønland helt op i verdenseliten, når det kommer til forbrug af vedvarende energi. Verdensnaturfonden ser dog stadigt problemer i forhold til minedriften.
07. september 2013 13:51

- Grønland viser vejen, lyder den flatterende overskrift på en artikel fra verdensnaturfond.

Anledningen er, at Grønland i går indviede sit femte vandkraftværk. Det betyder, at 70 procent af Grønlands offentlige el- og varmeproduktion nu vil være baseret på vedvarende energi

Det nye vandkraftværk, der ligger ved Ilulissat, erstatter et forbrug på ni millioner liter olie årligt, mens de fem vandkraftværker i Grønland til sammen sparer samfundet for 174.200 ton CO2 hvert år, skriver Verdensnaturfonden og tilføjer, at det er en overordentlig positiv udvikling,

- Grønland er et af de lande, der oplever de største klimaforandringer. Derfor er det både logisk og beundringsværdigt, at landet på denne måde gør en indsats for den grønne omstilling. Det er forbilledligt og burde inspirere resten af verdens lande til at gøre endnu mere for at begrænse den globale opvarmning, roser Gitte Seeberg der er genralsekretær for Verdensnaturfonden.

- Det er imponerende, at så stor en del af Grønlands offentlige energiproduktion nu er grøn. Det viser, at de grønlandske politikere ikke bare prioriterer klimaet, men også ser den gode økonomi, der er i grøn omstilling, siger hun videre.

Lidt malurt er der dog også fra generalskretæren. Hun er nemlig bekymret over, at de grønlandske politikere ikke også sætter kontante og konsekvente krav om bæredygtig energiforsyning, når mineselskaber vil udnytte den grønlandske naturs rigdomme.

- Flere af de mineselskaber, der ønsker at opføre miner i Grønland, vil nemlig få deres energi fra gammeldags og forurenende energikilder med stor udledning af CO2 til følge, lyder det i udmeldingen fra Verdensnaturfonden.

Vandkraftværket, der er opført af Nukissiorfiit med lån fra Landskassen, har samlet kostet ca. 600. mio. kr. at bygge.